Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen, Nisan ayı politika toplantısında faiz artırımı ihtimalinin “canlı” olduğu konusunda yatırımcılara güvence vermişti. Bloomberg analisti Mark Cudmore'ye göre ise teorik olarak Nisan ayında faiz artırımı mümkün olsa bile, bu adımın atılması oldukça zor görünüyor.

Cudmore'ye göre Haziran ayı ise başlı başına ayrı bir hikaye. Aslına bakılırsa enflasyon verisinin gidişatına göre, tahvil piyasaları henüz fiyatlamıyor olmasına karşın, Haziran ayında gidilecek bir faiz artırımı oldukça olası görünüyor.

Öte yandan piyasa ise Fed tahminlerindeki güvercin değişikliği fiyatlamaya kararlı görünüyor. Son Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısında politika yapıcılar, önceki görüşlerinin fazla şahin olduğunu kabul ederek, tahminlerini traderların fiyatlamalarına yaklaştırmıştı.

Yine de, Fed piyasa beklentilerine yaklaştıkça, traderlar merkez bankasının gösterdiği yola olan uzaklığını koruyor. Getiri eğrileri Fed'in 2016 yılı için işaret ettiği iki faiz artırımından daha azını fiyatlıyor.

Cudmore'ye göre yatırımcılar güvercin değişikliği fiyatlama yönündeki bu inatçı tavrını bir kenara koyabilir. Çünkü şuanda ekonomik verilerle tutarsız olan Fed tahminleri değil, piyasa fiyatlaması.

Bu haftaki verileri önemli olacak. Bugün gelecek kişisel tüketim harcamaları verisi, Fed'in tercih ettiği bir gösterge olurken Cuma günü ise istihdam ve ISM verileri takip edilecek. İyileşme göstermesi beklenen Cuma günkü veriler, resmi tamamlayacak.