Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Lira, ikinci çeyreklik kazancına yönelirken, Türkiye hisse senetleri ucuz değerlemeler ve güvercin Fed'in ülke varlıklarına olan talebi desteklemesiyle üç yılın en çeyreğine hazırlanıyor.

Türk Lirası, Perşembe günkü 2015 son çeyrek büyüme verisinin beklenenden iyi gelmesi ve dış ticaret açığının Şubat ayında daraldığını işaret eden veri ardından TSİ 14:32'de yüzde 0.4 değer kazanarak dolar karşısında 2.8233 seviyesinden işlem gördü ve ilk çeyreğin kazançlarını yüzde 3.3'e genişletti. Hisse senetleri, 2011'den bu yana en kötü yıllık performansını göstermesiyle değerlemelerin iki yılın en düşük seviyesine gerilemesi sonrası, sıçradı.

“Bu çeyrekte görülen yükseliş, lira cinsinden varlıkların geçtiğimiz aşırı düşmesine önemli ölçüde bağlı” diyen Strateji Portföy para yöneticisi Burak Çetinçeker, “Piyasa Fed'in Haziran'dan öncefaiz artırmasının mümkün olmadığı algısına sahip. Geçtiğimiz yıl ve bu yılın başında gelişen piyasaları terkeden paranın bir kısmı geri döndü” şeklinde görüş bildirdi.

Türkiye varlıkları, Fed Başkanı Janet Yellen'ın herhangi bir faiz artırımının kademeli, Asya ve Avrupa'daki genişlemeci politikalarla uyumlu olacağını belirtmesinin ardından, bu hafta gelişen piyasalarla birlikte yükseliş kaydetti. Yatırımcılar bu yılın başından 18 Mart'a kadar 1.9 milyar dolarlık hisse senedi ve tahvil alımı gerçekleştirdi.

Borsa İstanbul 100 (BIST 100 ) Endeksi sıçrayarak bu çeyrek yüzde 15'lik yükselişini tamamlamaya yöneldi. Endeks geçtiğimiz yıl yüzde 16 düşmüştü. Tahviller de değer kazandı ve 2 yıllık hazine tahvillerinin faizi ayın süreçte 87 baz puan düşerek yüzde 9.99'a geriledi.

Dolar/TL 15:10'da 2.8206 seviyesinden işlem gördü. BIST 100 Endeksi ise yüzde 0.29 yükselerek 83,100 seviyesinin üzerinde seyrediyor.