SAMEKS Bileşik Endeksi 51,3 puana geriledi
MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Özer Balkız,"SAMEKS Bileşik Endeksi, mart ayında bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 51,3 puana geriledi" dedi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreter Yardımcısı Özer Balkız, Satınalma Müdürleri Bileşik Endeksi'nin (SAMEKS) mart ayında bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 51,3 puana gerilediğini bildirdi.
Balkız, MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS mart ayı sonuçlarını, Kastamonu Üniversitesi Mevlüt Beyribey Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında açıkladı.
Bileşik endeksin mart ayında 51,3 puana gerilediğini belirten Balkız, "Geçen aya göre yaklaşık 0,9 puan gerileme var. Bu ne anlama geliyor. 50 baz puanın üzerinde gelen rakam için biz, ekonominin veya işletmelerin faaliyet koşullarında iyiye dair bir gidiş olduğunu düşünüyoruz. Burada bir düşüş var. Faaliyetlerde düşüş yok aslında. Ekonomik faaliyetlerin gidişatında, ivmede bir kayıp var. Yine olumlu bir seyir. Burada azalmadaki sebep mart ayında sanayi sektöründeki düşüş." değerlendirmesinde bulundu.
Hizmet endeksinde kısmi bir artış olduğunu anlatan Balkız, "Yine baz puanın üzerinde, 50,1. Hizmet endeksi yüzde 0,2 puan artmış. En büyük sebebi iş hacmindeki azalma. Satın alımlarda nispeten bir yükselme var. Nihai mal stoku yine yükseliyor. Tedarikçilerin teslimat sürecinde bir düşüşümüz bulunuyor. Tedarikçiden teslimat sürecindeki düşüş, aslında bize talebin biraz azaldığını gösteriyor. Genel olarak trende baktığımızda istihdamda da yükselme var. Hizmetlerde 0,2 puanlık artış gerçekleşmiş." ifadelerini kullandı.
Sanayi endeksinin ise 54,3'e gerilediğini dile getiren Balkız, şunları söyledi:
"54,3'e gerilemesi, ekonomik faaliyetlerde olumsuz bir hava olduğunu yansıtmıyor. Sadece bir ivme kaybı söz konusu. Özellikle üretim 1,4 puan düşmüş. İşletmelerimizin yeni siparişlerinde düşüşler var, 5,8 puan. En büyük kalemlerden birisi burası. Satın alımlar yine 5,2 puan azalıyor. Nihai mal stokumuzda bir düşüş bulunuyor. Bu, yine sanayi endeksine azalış olarak yansıyor. Tedarikçiden teslimat süresinde oran 51,7. Bu da bize mala olan taleplerde azalış olduğunu gösteriyor. Burada olumlu rakamlardan biri istihdam. Bu da bize işletmelerin önümüzdeki dönemde faaliyetlerinde daha iyi gidişata yönelik beklentileri olduğunu gösteriyor ama genel olarak düşüşteyiz."
Balkız, reel sektörde ekonomik bir canlılığa işaret ettiklerine dikkati çekerek, "Mart ayında özellikle sanayi sektöründe terör olayları nedeniyle taleplerde düşüş olduğunu görüyoruz. Buradan hareketle mart ayı verisi, aynı zamanda nisan ayındaki beklentilerini yansıtıyor. Hem mart ayında hem nisan ayındaki sanayi üretiminde kısmi bir düşüşler olacağını öngörebiliriz." dedi.