Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, finansal krizlerden beri yıla en kötü başlangıcı olan, 4 çeyreğin 3'ündeki düşüşünü genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra'da saat 16:30 itibariyle düşerken, bankacılık sektörü hisse senetleri bu düşüşe yardım oldu. 14 Mart'a kadar beş haftada yüzde 14'lük sıçrama gerçekleştiren endeks yükselişini durdurarak, çeyreklik düşüşünü yüzde 7.7 olarak gerçekleştirdi. Böylece endeks, 19 sanayi grubunun bir tanesi hariç hepsinin düşmesiyle, 2009'dan beri en kötü ilk çeyrek performansını gerçekleştirdi.

Stoxx 600 Endeksi 2011 yılından beri sadece bir tane dışında, her çeyreklik düşüşünden sıçrama gerçekleştirmişti. Analistler bu çeyrekteki kar beklentilerini keserek, yıl için de düşüş tahmininde bulunurken, ekonomik veriler tahminlerin dışında gelemeye devam ediyor. Bank of America Corp.'un geçen haftaki notuna göre, fon yöneticileri 2014'ten beri en uzun seri olarak, yedi haftadır ardı ardına para çekiyor.

Düsseldorf'ta Bankhaus Lampe stratejisti Ralf Zimmermann, "Piyasalar genelde kötü çeyreklerden sonra sıçrama yapmaya meyillidir ancak ben yine de tedbirli olan tarafta olacağım." dedi ve "Hisse senetleri iki haftadır belirsiz bir durumda. Yatırımcıların daha fazla ekonomik büyüme ve kazanç yükseltmeye ihtiyacı var. Ayrıca makro veriler de hala ivme kazanmadı. Yüksek volatilite ve düşük kazançlara bağlı durumdayız." diye görüş bildirdi.