Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, ABD'de tarım dışı istihdan ve ücret verilerinin tahminlerden daha fazla artmasının ardından metale yönelik değer koruma talebinin zayıflaması sonrası düştü. Kontratlar böylelikle, Kasım ayından bu yana en uzun haftalık kayıp serisini gerçekleştirmeye yöneldi.

ABD'de tarım dışı istihdam Mart ayında 215,000 arttı. Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, istihdamın 205,000 artması bekleniyordu. Ortalama saatlik ücretler, söz konusu dönemde, aylık bazda yüzde 0.3 artarken, işsizlik oranı, işgücüne katılımın artmasının etkisiyle, yüzde 4.9'dan yüzde 5'e yükseldi.

Bu yıl tüm önemli emtiadaki kazançlara öncülük eden altın, küresel ekonomideki yavaşlamanın ABD ekonomisine sıçrayabileceği ve bunun da metale yönelik güvenli liman talebini artıracağı beklentisinden faydalandı. Fed Başikanı Janet Yellen, bu hafta yaptığı açıklamada, dünya ekonomisindeki risklerin artması ile birlikte, ABD'li politika yapıcıların faiz artırımı konusunda "temkinli ilerlemesinin" uygun olduğunu söyledi.

Chicago'da RJO Futures kıdemli piyasa analisti Bob Haberkorn, "İstihdam raporu, özellikle ücretlerdeki artış ile birlikte, daha parlak bir ekonomik tablo çiziyor," dedi ve "Bu altının bugün aşağı yönde hareket etmesi için yeterli" şeklinde görüş bildirdi.

Haziran vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 1 düşerek, New York saati ile 08:48'de ons başına 1,223.30 doalra indi. Metal bu hareketle birlikte üst üdte dördüncü haftayı da kayıpla geçmeye yöneldi ve bu 27 Kasım'dan bu yana en uzun haftalık düşüş serisi olacak.

Fiyatlar bu yılın ilk üç aylık dönemind, Fed'in Aralık ayındaki faiz artırımının ardından harektsiz kalmasının etkisi ile yüzde 17 yükseldi ve 1986'dan bu yana en büyük çeyrek dönemlik artışını gerçekleştirdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1.02 ton artarak 1,762.3 tona çıktı.

Gümüş vadelileri Comex'te düşerken, platin ve palladyum vadelileri, Nymex piyasasında aşağı yönde hareket etti.

(16:55'te güncellendi)

 

 

 

 

Altın, dünyanın en büyük ekonomisinin gücüne ilişkin işaretler verecek ve ABD para politikasının görünümünün şekillenmesine yardımcı olacak ABD istihdam verileri öncesi, haftayı kazançla geçmeye yöneldi.

Spot altın yüzde 0.1 yükselerek, Singapur saati ile 14:54'te ons başına 1,233.65 dolara çıktı. Metal, Mart ayını yüzde 0.5 aşağıda tamamladıktan sonra, bu hafta yüzde 1.4 geriledi.

Altın, Fed'in Aralık ayındaki faiz artırımının ardından borçlanma maliyetlerini sabit tutacağı beklentisi ile birlikte, bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 16 yükseldi eve 1986'dan bu yana en büyük çeyrek dönem yükselişini gerçekleştirdi. Bu hafta, Fed Başkanı Janet Yellen, küresel ekonomikdeki zorlukların ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğini tekrarladı ve bu yorumlar doların düşmesine neden oldu. Çin'de bugün açıklanan resmi imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) son sekiz ayda ilk kez koşulların iyileştiğini gösterdi.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Altın bu çeyreği yatay bir seyir tamamladı. Metal, Ocak ve Şubat'ta gördüğümüz etkileyici yükselişin ardından konsolide oldu," dedi ve "Piyasa daha da yükselmeden önce, 1,200-1,210 dolar bölgesini test etmek isteyebilir. Ancak zayıf bir istihdam verisi metale ani bir destek sağlayabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre, Şubat ayında 242,000 artan tarım dışı istihdamın Mart ayında 205,000 artması bekleniyor. Traderlar, içinde bulunduğumuz dönemde, Fed'in bu ayki toplantısında faiz artırımına gitme olasılığını sıfır ve Haziran ayındaki bir sonraki toplantıda ise yüzde 20 olarak görüyor.

Şangahy Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.6 yükselerek 257.19 yuana (ons başına 1,237.47 dolar) kadar çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Perşembe günü 1.02 ton artarak 1,762.3 tona çıktı.

(13:30'da güncellendi)