Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük para yöneticilerinden ikisinin, doların beş yıldan fazla sürenin en kötü çeyreğini gerçekleştirmesi ardından ABD parasının yönüne ilişkin görüşleri ayrılıyor.

BlackRock Investment Institute doların yükselmek için henüz yeri olduğunu belirtirken, Russell Investments Group dolarda iki yıl süren yükselişin sona erdiğini düşünüyor. ABD Doları, yatırımcıların Fed Başkanı Janet Yellen'ın küresel çalkantının ABD ekonomisini olumsuz etkileyebileceğine ilişkin yorumlarını değerlendirmesiyle, Perşembe günü kayıplarını genişletmişti.

BlackRock ekonomik ve piyasa araştırması birimi yöneticisi Jean Boivin, “Fed bu yıl daha şahin olduğunu gözardı edemeyiz. Şu an bulunduğumuz nokta bu olmayabilir, fakat bu yılın sonuna doğru enflasyon verisinin yukarı hareketini sürdürdüğü ve Fed'in görünüme ilişkin daha güven verici olduğu bir noktaya gelebiliriz. O noktaya geldiğimizde doların değer kazanmaya devam etmesi için dayanağı olacak” dedi.

Dolar, önemli merkez bankaları eksi faiz uygulayarak tahvil alım programını artırırken Fed'in faiz artırımlarına doğru ilerlemesiyle, geçtiğimiz iki yılda yükseliş kaydetti. Bu yıl ise, ABD sıkı para politkası görünümünün giderek kararmasıyla dolarda artan kayıplar, dolar cinsinden varlıkların cazibesini sınırlandırıyor.