Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanlar ABD'de Martta beklentiden güçlü gelen tarım dışı istihdam verisini ve piyasaya etkilerini değerlendirdi.

Meksa Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Taylan Bloomberg HT'ye verinin piyasada sınırlı hareketlere neden olduğunu, doların bu seviyelerden daha fazla değer kaybı yaşayacağını düşünmediğini söyledi. Taylan "Alt kalemlere de baktığımızda veri beklentiden bir miktar olumlu geldi ancak piyasada sınırlı hareketlere sebep oldu...Doların bu seviyeden daha fazla değer kaybı yaşayacağını düşünmüyorum" yorumunu yaptı.

"Veri hafif dolar-pozitif değerlendirilebilir"

HSBC Portföy Yönetim Stratejisti İbrahim Aksoy mail yoluyla yaptığı açıklamada verinin 'hafif dolar pozitif' olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Aksoy, "İşsizlik oranında artışın işgücüne katılımdaki artıştan kaygılanması ve ücretler ve tarım-dışı istihdam verilerinin beklentinin üzerinde açıklanması ön plana çıkıp dolar pozitif bir etki yaratabilir. Fed kararı ve Fed Başkanı Yellen’ın açıklamaları sonrası doların hızla değer değer kaybetmesiyle gelinen seviyeler bu ihtimali biraz daha artırıyor. Bununla birlikte Fed’in ve Yellen’ın doların değer kaybetmesine neden olan kararlı açıklamaları nedeniyle verinin dolarda hızlı bir değer kazancına neden olması beklenmemeli. Özetle veri hafif dolar pozitif olarak değerlendirilebilir" ifadelerine yer verdi.

İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Seda Yalçınkaya ise Bloomberg HT'ye piyasanın ilk tepkisinin 'dolar pozitif' olduğunu belirtti ve "Ama Fed'in uzun vadede istediğini veren bir veri değil. Genel itibariyla bakıldığında Fed'in Nisan'da faiz artırımı yapmayacağına yönelik bir veri olduğunu görüyoruz" diye konuştu.

ABD’de tarım dışı istihdam martta 215 bin ile beklentiyi aştı, işsizlik oranı ise yüzde 4,9'dan yüzde 5'e yükseldi.

İstihdam verisi sonrasında Dolar/TL 2.8201'den 2.8260'a yükselirken Euro/Dolar paritesi veri sonrası 1.1428’den 1.1386’ya kadar geriledi.

ABD 10 yıllık tahvil faizi ise %1.7775'ten %1.7932'ye yükseldi.