Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

İçişleri Bakanı Efkan Ala AB ile varılan mutabakat sonrası geri kabullerin 4 Nisan'da başlayacağını açıkladı. 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde, yasadışı göçle mücadele istişare toplantısına katılan Efkan Ala, Türkiye ve AB arasında bir mutabakata varıldığını hatırlatarak "Bu mutabakat çerçevesinde 4 Nisan'dan itibaren geri kabullerimiz başlayacak. Suriye'den ülkemize göç eden, başka ülkelerden ülkemize göçmen olarak gelenler, yasa dışı yollardan Yunanistan'a oradan da AB ülkelerine geçiş yapıyorlardı. Biz bu konuda son günlerde çok daha bir çaba içerisinde AB ile beraber yeni bir takım değerlendirmeler yaptık ve yeni önlemler aldık. Bu çerçevede bir mutabakata varıldı. Bu mutabakatın da gereğini yerine getiriyoruz" dedi.

Suriye'de yaşanan krizden dolayı Türkiye'de şu an itibari ile 2 milyon 749 bin Suriyeli olduğunu belirten Bakan Ala, "Bu sayıya başka ülkelerden de gelenleri eklediğimizde 3 milyon 069 bin 640 kişi Türkiye'de göçmen olarak bulunmaktadır. Türkiye bu kadar kişiye gerçekten takdire layık bir biçimde misafir etmektedir ve milletimize buradan tekrar teşekkür ediyorum. Bugüne kadar 10 milyar dolar bir harcama yaptık." dedi.

Geri kabuller 4 Nisan'da başlıyor

Bakan Ala, "4 Nisan'dan itibaren geri kabul başlayacak. Burada 20 Mart'tan sonra ülkemizden ayrılanlar bu kategoriye giriyor. Biz bunları alacağız. Suriyelilerin dışında Afganistan, Pakistan, Irak'tan gelenler, Yunan adalarından alındıktan sonra geri gönderme merkezlerine intikal ettirilecekler. Geri gönderme merkezlerinden de bu ülkelere gerek ikili ilişkiler, gerekse geri kabul anlaşması olan ülkelere iade edilecekler. Burada şunun altını çizmek istiyorum. Türkiye'nin çeşitli illerinde geri gönderme merkezleri var. Kıyı şeridinde yok. Buralardan kendi ülkelerine dağıtımlarını yapacağız. Suriyelileri isi geçici koruma altına alacağız. Pazartesi gününden itibaren Suriyeli olup, Yunanistan'a geçmiş olanları geçici koruma merkezlerine alacağız, ardından da uygun yerlere göndereceğiz. Bunlarla ilgili daha çok ülkemizin Güneydoğusu'nda ve Suriye'ye yakın bölgelerde kurduğumuz kamplar var. Bu kamplarda uygun merkezlere göndereceğiz. Aldığımız Suriyeli kadar da AB ülkelerine Türkiye'de bizim seçtiğimiz bizim belirlediğimiz Suriyeli göçmenleri göndereceğiz. Bu sistem şimdi işlemeye başlıyor" dedi.

Geri kabul çalışmaları kapsamında Yunan adalarına Türkiye'den 25 irtibat görevlisinin görevlendirildiğini açıklayan Ala, "Bu görevlilerimiz kimler gelecek, kimler gidecek bunları tespit ediyor. Bu 25 irtibat görevlimiz görevlerine başladılar. Yunanistan'da da Türkiye'ye 5 irtibat görevlisi geldi. Böylece karşılıklı ikili ilişkiler çerçevesinde bu süreci yönetiyoruz. Son aldığımız raporlara göre son 10 gün içerisinde Yunan adalarına geçen yasa dışı göçmen sayısında çok ciddi bir düşüş var. Günlük bu sayı 300 kişinin altına düşmüştür. Bu alınan tedbirlerin, yapılan görüşmelerin ortayla konulan politikaların ne kadar gerçekçi, ne kadar etkili ve sonuç alıcı olduğunu göstermesi bakımından önemlidir. Aldığımız her bir Suriyeli için bir Suriyeli AB ülkelerine gönderilecek. Bu projenin ana cümlesi budur." diye konuştu.

"Pazartesi 500 kişi istedik"

4 Nisan Pazartesi günü Yunan makamlarından 500 kişilik bir talebinde bulunduklarını açıklayan İçişleri Bakanı Ala, "Yunanistan'dan kabul ettiğimiz her bir Suriyeli için AB ülkelerine bir Suriyeli yerleştireceğiz. Biz ilk grup olarak Pazartesi günü 500 kişiyi istedik. Planımızı, programımızı, kapasitemizi ortaya koyuyoruz. Bu talebimizi Yunan makamlarına ilettik. Yunan makamları şu ana kadar bize 400 kişiyi gönderebileceklerini ilettiler. Bu rakam yarın artabilir. Bize gönderilecek olanlar içinde Suriyeli olanları varılan mutabakat gereği her bir kişi için biz de AB ülkelerine göndereceğiz. Bu çerçevede AB ülkeleri ile gerekli çalışmalar yapıldı, mutabakata varıldı, Pazartesi günü bize ne kadar gelirse, bizden gideceklerin hangi ülkeye gidecekleri belirlendi ve hazırlıklar tamamlandı" dedi.

"Kıyı şeridinde tutulmayacaklar"

Bakan Ala, Geri kabul ile Türkiye'ye gelen sığınmacıların kesinlikle kıyı şeridindeki illerde tutulmayacağını açıkladı. Ala, "Geri kabul ile gelenleri iç bölgelerimizdeki kamplarımıza ve çeşitli barınma merkezlerine göndereceğiz. Buradan göndereceğimiz kişileri bir seçerek AB ülkelerine göndereceğiz. Geri göndermemiz gereken, yani Afganistan, Pakistan ve Iraklıları da kendi ülkelerine göndereceğiz. Bunların hepsinin ayrı prosedürü var. Bu konu Türkiye'nin AB ile şu anda sürdürdüğü vize serbestisi diyaloğuna ciddi katkıda bulanacaktır.." dedi.