Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatları, Suudi Arabistan'ın ikinci veliaht prensinin, ülkesinin yalnızca İran'ın anlaşmaya katılması durumunda üretimi donduracağını açıklaması ve bu durumun, büyük üreticiler arasında üretimin dondurulmasına ilişkin anlaşmaya varılacağına yönelik kuşkuları artırmasınin ardından kayıplarını genişletti.

Vadeli petrol kontratları New York'ta, CUma günü yüzde 4 düştükten sonra, yüzde 1.6 daha geriledi. Suddi Arabistan prensi Muhammed bin Salman, Bloomberg'e verdiği bir mülakatta, herhangi bir ülke üretimi artırısa, kendi ülkesinin de artıracağını söyledi. Büyük petrol üreticileri bu ay Katar'ın başketni Doha'da üretimin dondurulması önerisinigörüşecek. İran Petrol Bakanı, zaman bulursa toplantıya katılacağını söyledi. Rusya'nın petrol üretimi Mart ayında Sovyet dönemi sonrasının en yüksek seviyesine çıktı.

Petrol Mart ayında, bu yıl son 12 senenin en düşük seviyesini görmesinin ardından, ABD'de üretimin düşmesinin küresel arz fazlasını azaltacağı beklentisi ile yüzde 14 sıçradı. Suudi Arabistan, Rusya, Venezuela ve Katar Şubat ayında, küresel fazlayı azaltmaj-k ve fiyatların yükselmesini sağlamak amacıyla üretimim dondurulmasına ilişkin bir öneri konusunda ankaştı, ancak İran, nükleer programı sonrası anlaşmaya varılmasının ardından uluslararası yaptırımların kaldırılması sonrası üretimi artırmayı planladığını açıkladı.

Seul'de Samsung Futures Inc. emtia analisti Hong Sung Ki, "Salman'ın açıklaması, üretimi kısmaksızın üretimin dondurulması anlaşmasından faydalanmak isteyenlere uyarı gibi görünüyor," dedi ve "Rusya'nın üretimi artırması, olası üretim dondurma adımı öncesi, üretimi olabildiğince artırma amaçlı stratejik bir adım olarak görülebilir" değerlendirmesinde bulundu.

Mayıs vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 58 sent düşüşle varil başına 36.21 dolara kadar indikten sonra, Singapur saatsi ile 09:13'te 36.28 dolara geldi. Kontrat Cuma günü 1.55 dolar düşerek 36.79 doalrdan kapandı. Toplam işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 40 üzerindeydi.

Haziran vadeli Brente petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, yüzde 1.2 düşüşle varil başına 38.21 dolara kadar indi. Kontrat Cuma günü 1.66 dolar ya da yüzde 4.1 düşerek 38.67 dolardan kapanmıştı. Küresel gösterge Brent ptrolü, ABD göstergesi WTI'a göre 54 sent primli işlem gördü.