Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

JPMorgan, bugün açıklanan enflasyon rakamına ilişkin raporunda, yıl sonu enflasyon beklentisini yüzde 8.1'den 7.9'a düşürdüğünü ve Nisan toplantısında Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) 50 baz puan faiz indirimi beklemenin mantıklı olacağını söyledi.

JPMorgan raporunda enflasyonun beklentilerden iyi gelmesi sonucu yıl sonu beklentisinin yüzde 7.9'a revize edilmesine ilişkin, "Enflasyonda aşağı yönlü sürprizin başlıca sebebi gıda fiyatlarıydı. Türkiye'de gıda fiyatlarının volatil olduğu göz önüne alınırsa halihazırda kayda değer bir şekilde gıda fiyatlarının toparlanma olasılığı var. Öte yandan, TL'nin zayıflaması kur geçişkenliği yoluyla çekirdek enflasyonun yükselmesiyle sonuçlanabilir. Ancak, enflasyondaki aşağı yönlü sürpriz göz ardı edilemeyecek kadar büyük ve mevcut trend ılımlı da olsa umut verici. Dolayısıyla, 2016 yıl sonu enflasyon beklentimizi yüzde 8.1'den yüzde 7.9'a revize ettik." ifadeleri yer aldı.

JPMorgan, Nisan'da yüksek baz etkisine bağlı olarak enflasyonun yüzde 7 bandına düşebileceğini, enflasyonun önümüzdeki 5 ay boyunda yüzde 7.0-7.5 bandında seyredeceği ve son çeyrekte yüzde 7.9 seviyesine yükseleceğini tahmin ediyor.

JPMorgan, Mart ayı enflasyon verisinden yola çıkarak para politikası görünümüne ilişkin güçlü bir fikir sahibi olmanın zor olduğunu, TCMB Başkanı Başçı'nın 19 Nisan'da, Para Politikası Kurulu üyesi 4 MB yetkilisinin ise Haziran'da görevinin son bulması nedeniyle politika görünümüne ilişkin belirsizliğin hakim olduğunu ifade etti.

Yeni TCMB Başkanı'nı gördükten sonra daha iyi fikir sahibi olunabileceği belirtilen raporda, TCMB'nin üst bantta 25 baz puan indirimle sadeleştirmeye başlamasının ardından Nisan toplantısında daha büyük bir faiz indirimi beklemenin makul olacağı belirtildi. JP Morgan, bahsedilen indirim miktarının "büyük olasılıkla" 50 baz puan olabileceğini belirtti.