Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina'nın 8 ayın ardından Döviz alımına tekrar başlamakta aceleci davranmamasının nedeni, Rusya Merkez Bankası'nın 1 seneden fazla bir süre önce rubleyi kurtarma planı nedeniyle uğradığı zararın tamamını 1986'dan bu yana en iyi çeyreklik performansı gösteren altın sayesinde silmesi oldu.

Rublenin bu yıl yüzde 9 düzeyindeki rallisi Rusya Merkez Bankası'nın döviz alımlarına tekrar başlayacağına dair beklentileri artırsa da, politika yapıcılar döviz alımı yerine 13 ay boyunca altın alımı yaparak, Rusya Merkez Bankası'nın altın rezervlerini Ocak 2015'ten bu yana ilk kez 380 milyar doların üzerine çıkardı. Bloomberg'in derlediği ankete katılan ekonomistlere göre, Rusya Merkez Bankası tekrar döviz piyasasına adım atmadan önce rublenin yüzde 12'nin üzerinde değer kazanarak dolar paritesinin 60 rubleye gelmesini bekleyecek.

World Gold Council'e göre, Rusya Merkez Bankası da dahil olmak üzere merkez bankaları, 2015'in ikinci yarısından itibaren altın rezervlerini artırmak üzere yeniden direnç kazandılar ve yabancı varlıkları çeşitlendirme stratejisinin ön plana çıkmasıyla altın alımlarını hızlandırdılar. Nabiullina, 2016'nın ilk çeyreğinde altın fiyatlarında yüzde 16'lık yükselişi sırtlayarak Rusya Merkez Bankası'nın 500 milyar dolarlık altın rezervi hedefine bir adım daha yaklaştı. Rusya Merkez Bankası 2014'te rubleyi desteklemek için altın rezervlerinin beşte birini eritmişti.

Rusya Merkez Bankası'nın toplam rezervlerinin toplam değeri geçtiğimiz Temmuz'dan bu yana yüzde 7'nin üzerinde yükseldi. Temmuz'da Rusya Merkez Bankası rezervlerini tekrar canlandırma planlarını iptal etmişti. Rusya MB bunun yerine aynı dönemde altın rezervlerini yüzde 12'lik artırmayı tercih etmişti.

Bu durum Rusya Merkez Bankası için servetin tersine dönmesi anlamına geliyor. Nabiullina'nın altın ve euroda yanlış tahminleri Rusya Merkez Bankası'nın Mayıs - Temmuz ayları arasında 10 milyar dolar dolayında döviz alımının ardından 200 milyon dolar zarar etmesine neden olmuştu.

Geçtiğimiz ay boğa piyasasına giren altın, 1 Mart itibariyle, Rusya MB rezervlerinin yüzde 15'ini temsil ediyordu. Rusya MB'ının altın rezervleri bir önceki yıla göre dolar cinsinden 10.5 milyar dolar değer kazandı. Rusya MB Başkan Nabiullina MB'nın altın rezervi oranı açısından herhangi bir hedefinin olmadığını söyledi.