Bloomberg anketine katılan ekonomistlere göre Rusya bütçesinde 2018 yılına dek önemli ölçüde sorun olacağı beklentisi bile, hükümet harcamalarındaki en büyük iki kalem olan sosyal harcamaları ve savunma harcamalarının azaltılmasını sağlamayacak.
Bloomberg anketine katılan 25 analistten 20'si Rusya'nın 2016 yılı bütçesinde yüzde 3'lük açık hedefinin aşılacağını düşünürken, 2017 yılına ilişkin tahminlere göre ise sadece iki ekonomist bütçe dengesinin sağlanabileceğini düşünüyor. Ekonomistlerden sadece biri Rusya'nın sosyal ve savunma harcamalarında kesintiye gideceğini tahmin ederken, ekonomistlerin çoğunluğu Rusya'nın 2016 yılında rezervlerine başvuracağını öngörüyor.
Petrol fiyatlarında uzun yıllardan bu yana görülen en geniş çöküş, emtia üreticisi ülkelerin para birimleri üzerinde baskı oluştururken, nakit sıkıntısı çeken hükümetlerini köşeye sıkıştırdı.
Londra'da Informa Global markets gelişen piyasalar kıdemli analisti Christopher Shiells, “hükümet rezervleri tamamen tüketmek istemeyecektir, harcamaları kısmakta halkın gözünde iyi görünmeyecektir, bu yüzden bütçe açığı, borçlanmanın artmasıyla birlikte, az bir miktar artabilir” dedi.