Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Günlük 5.3 trilyon dolarlık işlemin gerçekleştiği fx piyasası sarsıntılı bir hafta geçirirken, volatilite 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı, yen dolar karşısında 17 ayın en yüksek seviyesine ulaştı ve Cuma günü 10 Mart'tan bu yana en büyük günlük geri çekilişini kaydetti.

Japonya para birimi yen 1 Nisan'dan bu yana, düşen emtia ve hisse senedi fiyatları eşliğinde başlıca tüm benzer para birimlerine karşı en az yüzde 2 değer kazandı. Yerel yetkililerin yen satarak yendeki kazançların önüne geçebileceğine dair tartışmalar başladı. Traderler, Başbakan Shinzo Abe'nin keyfi bir müdahalede bulunmayacağına dair sinyali ve Japonya Merkez Bankası'nın varlık fiyatlarını desteleyebilme kabiliyetine dair kuşkularla cesaretlendi. İngiltere'de yaklaşan AB üyeliğine dair referandum nedeniyle euro talebi düşük seyrederken, dolar Fed'in faiz artırımında dikkatli davranacağına ilişkin açıklamasıyla zayıfladı.

Auckland'de ANZ Bank Yeni Zelanda Kıdemli Döviz stratejisti Sam Tuck, "Yen, Fed'in liderliğine muhalifliği Çin'den devralırken, euro da yenin rolünü aldı. Ancak, esas ters köşe İngiliz para birimi pound ve Brexit referandumundan gelebilir." dedi. Tuck, "Tek kesin olan şey belirsizliğin hakim olduğu" dedi.

G7 para birimlerindeki fiyat dalgalanmalarını ölçen JPMorgan Chase endeksi Aralık 2011'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Bu endeks geçtiğimiz Ağustos'tan bu yana ilk kez gelişmekte olan piyasa para birimlerinin benzer ilişkisini gösteren endeksin üzerine çıktı.

Yen, TSİ 12:04'te yüzde 0.68 yükselerek 108.95 dolar seviyesine gerilerken, TSİ 10:56 itibariyle 109.10 seviyesini de gördü. Yenin haftalık kazancı yüzde 2.50 seviyesine geriledi. Yen euro karşısında da TSİ 12:08'de yüzde 0.73 düşüşle 124.02 eurodan işlem gördü. Yen euro karşısında bu hafta yüzde 2.52 değer kazandı. Tuck, günün geri kalanında yenin haftalık kazancının bir kısmını geri vererek kayıplarını genişletebileceğini söyledi.