Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi bugün itibarıyla önceki yıl kapanışına göre yüzde 19,5 değer kazanarak 2015 yılındaki kayıpların hepsini geri aldı. 2015 yılında yatırımcısına ortalama yüzde 16,3 zarar ettiren Borsa İstanbul'un 2016 yılındaki rallisi yatırımcısının yüzünü güldürdü. BIST 100 endeksi özellikle şubat ayında ivme kazanan çıkışı ile bugün 2014 yılının kapanışı olan 85.721 seviyesinin üzerini test etti. Bugün en yüksek 85.808,84 puanı gören endeks, günü yüzde 2,36 yükselişle 85.696,67 puandan tamamladı.

Analistler, küresel piyasalarda artan risk iştahı ve yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) başkanlığı ile ilgili belirsizliğin ortadan kalkmasının pay piyasalarında alımları güçlendirdiğini ve BIST 100 endeksinin kritik 84.400 ve 85.500 dirençlerini aştığını ifade ediyor.

- "Düzeltmelerde 83.500 destek"

AA muhabirine konuyla ilgili görüşlerini aktaran Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, borsada özellikle şubattan itibaren etkili olan hızlı yükselişle ilgili olarak, 2015 yılında satış baskısı altında kalan gelişmekte olan ülke borsaların genelinde bu sene yükseliş isteğinin öne çıktığını hatırlattı.

Geçen sene en fazla satılan piyasaların bu seneki yükselişte öne çıktığını dile getiren Doğan, Türkiye, Rusya ve Brezilya borsalarının diğer borsalardan pozitif yönde ayrıştığını kaydetti.

Doğan, borsadaki pozitif ayrışmaya karşın TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimleri ile paralel hareket ettiğine, bir ayrışma yaşanmadığına dikkati çekerek, pay piyasalarının düşük çarpanlara sahip olmasının yatırımcıların alım iştahını artırdığını dile getirdi.

Borsada yaşanan rallinin başlıca sebepleri arasında, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) güvercin tutumu ve Türkiye'de faiz indirim beklentilerinin artması ile TCMB başkanlığı belirsizliğinin sorunsuz atlatılmasının öne çıktığını kaydeden Doğan, kısa vadede Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilecek petrol zirvesi, Fed ve TCMB'nin nisan ayı toplantısı ile Çin başta olmak üzere Asya piyasalarının borsanın yönü üzerinde belirleyici olabileceğini ifade ediyor.

Doğan, orta ve uzun vadede endeksin hedef değerlere göre getiri potansiyelinin azaldığına değinerek değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Hedef değerlere yaklaşılması borsada yeni alıcıların gelmesini yavaşlatabilir. Yükselişin daha sağlıklı bir trende oturabilmesi ve yeni alımları çekebilecek bir düzeltme yaşanmasının sağlıklı olacağını düşünüyoruz. BIST 100 için yılbaşında öngördüğümüz 92.000 hedefimizi korumakla birlikte bu seviye görülmeden bir düzeltme hareketi beklentisindeyiz. Endekste olası düzeltme hareketinde önce 83.500 ve ardından orta vadeli trend açısından önemli destek konumunda olan 79.000 seviyesi takip edilmelidir."

- "Kısa vadede hedefler, 86.700 ve 87.600"

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen ise bugün özellikle Çin'de açıklanan ihracat verilerinin uzun zaman aradan sonra ilk kez iyi gelmesi ve yükseliş eğilimini sürdüren petrol fiyatlarının küresel piyasalardaki iyimser havayı desteklediğini söyledi.

Yurt içinde özellikle bankacılık hisselerinin TCMB'den faiz indirimi geleceği beklentisi ile lokomotif görevini üstlendiğini ve endeksi 85.000 üzerine taşıdığını dile getiren Çekcen, buna karşın bankacılık endeksinin yılbaşına göre getirisinin halen BIST 100 endeksinin gerisinde olduğuna dikkati çekti.

Çekcen, BIST 100 endeksinin dolar bazında 29.850 direncinin aşılmasını orta ve uzun vadeli teknik görünüm açısından oldukça önemli bulduğunu belirterek, gelen satışların karşılanması durumunda yeni bir yükseliş dalgasının gelme ihtimali olduğunun göz ardı edilmemesi gerektiğini kaydetti. Dolar bazında endeksin 31.700 direncinin orta vadede gündeme gelebileceğini aktaran Çekcen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Endeksin, TL bazında kısa vadede 86.700 ve 87.600 dirençlerini test edilebileceğini tahmin ediyoruz. Bu hafta, Euro Bölgesi enflasyon verisi, gelecek haftaki Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı öncesinde piyasalar için kritik olabilir. Aynı zamanda cuma günkü Çin'in büyüme verisi de küresel piyasalardaki risk iştahı açısında belirleyici olacaktır."

AA