Küresel piyasalar petroldeki düşüşünün azalmasıyla toplarlandı
Brent'in, Kuveyt'teki grevden ötürü üretimin azalmasıyla kayıplarını silmesinin ardından küresel piyasalar toparlanmaya başladı (23:50'de güncellendi)
(23:40'da güncellendi)
ABD hisse senetleri yükselerek Dow Jones Sanayi Endeksi'ni Haziran'dan bu yana ilk defa 18,000 seviyesinin üzerine çıkartırken, Brent petrolün Kuveyt'teki üretimin düşmesinin ardından kayıplarını azaltmasıyla tahviller düştü. (23:40'da güncellendi)
Enerji fiyatlarındaki düşüşler, üretimin düşmesine neden olan Kuveyt'teki grevden dolayı daha ılımlı hale gelirken, ruble değer kaybetti ve önemli para birimleri arasında en fazla kaybettiren para oldu. Japon yeni, G20 maliye bakanlarının bu para birimin gücünü durdurmaya yönelik hareketlere karşı muhalif kaldıklarını işaret etmesinin ardından 17 ayın en yüksek seviyesine doğru hareketlendi. Stoxx Europe 600 Endeksi erken saatlerde yüzde 1.4 düştükten sonra önceki kapanış seviyesine doğru toparlandı ve ABD hisse senetleri enerji hisselerindeki kayıpların öncülüğünde yüzde 0.3 düşük açıldıktan sonra Walt Disney Co. ve Hasbro Inc.'deki yükselişlerle ve petrol fiyatlarındaki düşüşün azalmasıyla kayıplarını sildi ve 16:00 itibariyle yüzde 0.7 yükselerek yılın zirvesine çıktı. Brezilya hisse senetlerini içeren bir exchange traded fonu (ETF), Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in soruşturma oylamasını kaybetmesinin ardından yükseldi.
Petrol fiyatları, büyük üreticilerin üretimi dondurma konusunda anlaşacağı beklentisi ile, son iki ayda, 12 yılın en düşük seviyesinden ralli yaptı ve küresel hisse senetlerinin Haziran 2013'ten bu yana gördüğü en düşük seviyeden toparlanmasına yardımcı oldu. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, tartışmaların, Suudi Arabistan ve diğer Körfez ülkelerinin, toplantıya katılmayan İran dahil tüm OPEC ülkelerinin anlaşmaya dahil olması gerektiği yolundaki ısrarından dolayı çıkmaza girdiğini belirtti.
Petrol ve hisse senedi piyasası bu yıl birlikte hareket etti ve her iki piyasa da, Suudi Arabistan ve Rusya'nın üretimin dondurulması konusunda anlaşmaya varacağı beklentisi ile, son iki ayda, uzun bir dönemin en düşük seviyelerinden toparlandı.
Enerji fiyatlarında istikrarsızlığın yenilenmesi, Çin ekonomisinin toparlanma işaretleri gösterdiği ve merkez bankalarının Asya'nın büyük bölümünde ve Avrupa'da para politikalarını gevşettiği bir dönemde, finans piyasaları için risk oluşturuyor.
Frankfurt'ta Commerzbank AG döviz stratejisti Thu Lan Nguyen, "Petrol günün baskın konusu," dedi ve "Emtia para birimlerinin baskı altında kaldığı açık. Öte yandan, riskten kaçınma eğiliminde artış var ve bu durum yen gibi güvenli liman niteliğindeki paraları destekliyor" şeklinde konuştu.
Miller Tabak & Co'da hisse senedi stratejisti Matt Maley, "Petroldeki düşüşler azaldı ve bu da sıçramaya yardımcı oldu." dedi ve "Petrol fiyatlarında büyük bir hareket olmadıkça insanlar ne olup biteceğini görmek için bekleyecek ve kazançları izlemeye devam edecek. Karlar büyük bankalar için aşağıda ancak yine de beklentilerin üzerinde kaldılar, negatif kazançları zaten fiyatlamışlardı." diyerek görüş bildirdi.
Morgan Stanley, International Business Machines Corp. (IBM) ve Netflix Inc. bugün karlarını açıklayacak. Singapur'da ihracat Mart ayında üç yılı aşkın sürenin en sert düşüşünü gösterdi ve bu durum, para otoritesinin geçen hafta beklenmedik birşekilde politikasını gevşetmesinin ardından, zayıflayan ekonomiye ilişkin yeni bir işaret oluşturdu. Uluslararası Para Fonu (IMF) İdari Direktörü Christine Lagarde, haftasonu yaptığı açıklamada, emtia fiyatlarındaki düşüşün muhtemelen uzun süreli olacağını kaydetti.
Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 0.9 düşerek New York saati ile 10:20'de varil başına 40.01 dolar seviyesine geriledi. Brent petrol ise kayıplarını sildikten sonra varil başına 43.15 dolara geldi.
(23:40'da güncellendi)