Hisarcıklıoğlu: Vize serbestisinin Haziran'a çekilmesinden memnunuz
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "AB'nin vize serbestisini Haziran 2016'ya çekme kararından büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecine ilişkin, "Katılım müzakerelerinin duraksaması her iki taraf için de maliyetli oldu. Dolayısıyla katılım müzakerelerinin hızlandırılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm fasıllarda müzakerelerin açılması ve kapanmasını istiyoruz." dedi.
Hisarcıklıoğlu, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'in katılımıyla gerçekleşen Türkiye-AB Yüksek Düzeyli Ekonomik Diyaloğu'nun ilk toplantısında Türkiye ve AB arasındaki ekonomik ilişkilere ilişkin değerlendirmeler yaptı.
İş dünyası olarak Türkiye’nin ekonomik ve siyasi reformları gerçekleştirmesi için AB katılım sürecinin değerini bildiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, katılım müzakerelerindeki tıkanıklığın her iki tarafa da zaman kaybettirdiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:
"Türkiye’nin katılım müzakereleri 10 yıldan fazla bir süredir devam ediyor. Ancak süreç umduğumuzdan çok çok yavaş ilerliyor. Hala tünelin sonundaki ışığı göremiyoruz. İş dünyası olarak tünelin sonundaki ışığı görmek muhakkak istiyoruz. Katılım müzakerelerinin duraksaması her iki taraf için de maliyetli oldu. Dolayısıyla katılım müzakerelerinin hızlandırılması kararını memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm fasıllarda müzakerelerin açılması ve kapanmasını istiyoruz. Bizler iş dünyası olarak kapanış kriterlerinin yerine getirilmesi için elimizden gelen yapmaya hazırız."
Türk iş dünyasının vize serbestisini öncelikli gündem maddesi kabul ettiğini anlatan Hisarcıklıoğlu, "Vize AB ve Türkiye iş dünyaları arasındaki işbirliği önündeki en temel engellerden biridir. Bu hem AB için kayıp hem de Türkiye için kayıp. Türkiye'nin yaklaşık 260 milyar dolarlık ithalat yapan bir ülke olmasına rağmen Avrupa iş dünyasının temsilcileri vize engeliyle karşı karşıya kalıyorlar. Aynı bizim Avrupa'ya çıkışta vize engeliyle karşı karşıya kaldığımız gibi." ifadelerini kullandı.
"Bazı AB üyesi ülkelerdeki iç baskıları da dikkate alıyoruz"
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve AB arasında sağlanacak vize serbestisinin daha fazla iletişim ve iş birliği sağlayacağını belirterek, "Ticari ilişkilerimizde vize sorunu nedeniyle yaşanan gecikmeler son bulacak ve ticari ilişkilerimiz güçlendirecek. AB’nin vize serbestisini Haziran 2016’ya çekme kararından büyük memnuniyet duyuyoruz." dedi.
Türk ulaştırma şirketlerinin sürekli bir biçimde Avrupa Birliği ile taşıma kotası sorunları yaşadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, AB'li yetkililerin hem Dünya Ticaret Örgütü'nde (WTO) hem de G20’de korumacılığın getirdiği sıkıntıları vurguladıklarını, buna karşın taşıma kotalarına karşı çıkmadıklarını kaydetti.
Hisarcıklıoğlu şunları söyledi:
"Mallar serbestçe taşınsın' deniyor ama bu malları taşıyanların geçişi sınırlandırılıyor. Bu esasında tarife dışı haksız bir engeldir. Avrupa Komisyonu da geçenlerde AB tırları için sınırlarda beklemenin ne kadar maliyetli olduğunun altını çizdi. Bu engellerin yol açtığı maddi hasar ve maliyet çok yüksek. Dolayısıyla sizlerden de hem vize serbestisi hem de taşıma kotaları konularında desteğinizi rica ediyoruz. Hiç kimse vize serbestisinin Türkiye’den AB’ye yeni sorunlar getireceğinden korkmamalıdır. Tam tersine karşılıklı faydalar sağlayacağız.
AB kamuoyunda bu konuda karışık görüşler olduğundan haberdarız. Ve bazı AB üyesi ülkelerdeki iç baskıları da dikkate alıyoruz. Bu anlamda AB-Türkiye Anlaşması’nın daha yoğun bir ortaklığın işareti ve ilişkilerimizi AB üyeliğine doğru ilerletmekte bir adım olduğu konusunda ısrarcıyız. Bu nedenle AB’li dostlarımızın Türk insanının umut ve beklentilerinin boşa çıkartılmaması gerektiğini anlamalarını istiyoruz.
Suriyeli göçmenler konusunda atılacak adımların AB ve Türkiye ilişkileri için önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Biz Suriyeli mültecilerin mesleki eğitim ve girişimcilik eğitimi gibi etkili araçlarla ekonomiye kazandırılmasını önemsiyoruz. TOBB olarak da bu alanda çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
"Türkiye Avrupalı yatırımcılar için her zaman çekici bir ülke olacak"
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 4 büyüdüğünü anımsatarak, özel sektör kaynaklı yaklaşık 700 bin kişiye yeni iş imkanı sağlandığını anımsattı.
Dünyada pek çok ülke ekonomik durgunluk yaşarken Türkiye'nin sergilediği performansın Türk ekonomisinin ve özel sektörünün dayanıklılığını gösterdiğini aktaran Hisarcıklıoğlu, "Geniş iç pazar ve ihracat bağlarıyla Türkiye Avrupalı yatırımcılar için her zaman çekici bir ülke olacaktır. Türkiye istikrarlı büyümeyle dünyanın yüksek gelirli ülkeleri arasına girmeyi hedefliyor." diye konuştu.
Hisarcıklıoğlu, Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliğinin kapsamının tarım hizmetleri ve kamu alımlarına genişletilmesini de memnuniyetle karşıladıklarını kaydetti.AB'nin Türkiye'nin Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’na (TTIP) eklemlenmesi için destek olması gerektiğini yineleyen Hisarcıklıoğlu, "Türk ekonomisi ve iş dünyası için AB-ABD Ticaret Bloğunun yani TTIP’nin bir parçası olmak da çok önemli. AB bu süreçte Türkiye’ye destek olmalıdır. Türkiye bu sürecin dışında kesinlikle bırakılmamalıdır." ifadelerini kullandı.
"İş dünyası Suriyelilerin gizli yeteneklerini ortaya çıkarmalı"
Eurochambers Üst Yöneticisi Arnaldo Abruzzini ise Suriyeli mültecilerin gittikleri ülkelere gizli becerilerini de götürdüklerini belirterek, "Mülteci krizi ilişkilerimizi ileriye taşımak için fırsat olabilir. Mülteciler gizli becerilerini de beraberinde getiriyor, bu yeteneklerini iş dünyası olarak ortaya çıkarmalıyız." ifadelerini kullandı.