Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, yatırımcılar Almanya'nın beklentilerden kötü gelen Ifo verisi sonrası, büyüme beklentilerini değerlendirirken, enerji ve emtia üreticilerinin düşmesiyle kayıplarını üçüncü güne taşıdı.

Anglo American Plc ve BHP Billiton Ltd. adi metallerdeki düşüşle en az yüzde 5.8 düşerek, madencilik hisselerinin Stoxx Europe 600 Endeksi'ndeki 19 sanayi grubu arasındaki en büyük kayıpları gerçekleştirmesine öncü oldu. Royal Dutch Shell Plc petroldeki düşüşle yüzde 2.4 düşerek petrol şirketlerini aşağı çekti. Royal Philips NV, ışıklandırma faaliyetinde ilk halka arzı gerçekleştirme planını açıkladıktan sonra yüzde 4.4 düştü.

Stoxx 600, gün içinde yüzde 0.9 kadar olan kayıplarını azaltarak, Londra'da 16:30 itibariyle yüzde 0.5 düştü ve 346.7 seviyesine geriledi. Almanya'nın göstergesi DAX Endeksi, Ifo verisinin Avrupa'nın en büyük ekonomisinde beklenmedik şekilde kötüleşmesinin ardından yüzde 1.2 düştü.

Edinburgh merkezli Standard Life Investments'ta küresel stratejist olan Frances Hudson, "Düşüşü petrole, kar raporlarına ya da şirketlerin özel açıklamalarını bağlamak gerçekten de önemli değil." dedi ve "Bütün başlıkları önümüzü koyup bakarsak hiçbiri olumlu değil. Bu haftaki veriler açısından ekonomik gelişme için beklentiler oldukça düşük." diyerek görüş bildirdi.