Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed Başkanı Janet Yellen ve diğer Fed yetkilileri bu hafta Haziran'da faiz artırımı yapmak isteyip istemediklerine dair sinyal verme şansına sahip olacak. Fed'in vereceği mesaj muhtemelen Haziran'da faiz artırımının hala bir seçenek olduğu ancak kesin olmaktan çok uzakta bulunduğu yönünde olacaktır.

Washington'da 2 gün sürecek toplantının son bulmasının ardından bugün ABD saatiyle 2'de açıklanacak FOMC toplantı açıklamasında nelere bakılacak? Takvimde toplantı sonrasında Başkan Yellen'in bir konuşma yapacağına dair bir bilgi yok. Toplantının ardından ekonomik tahminlerde bir güncelleme yapılması da beklenmiyor.

Fed faizleri sabit tutarak esnek kalabilir

Bloomberg News'in derlediği ankete katılan 91 ekonomist ve stratejiste göre, Fed politika yapıcıları Aralık'ta ilk faiz artırımıyla 2008'den bu yana sıfıra yakın seyreden faizleri yükselttikten sonra 3. toplantıda da federal fonlama oranını değiştirmeyecek.

Goldman Sachs ekonomistleri Jan Hatzius ve Zach Pandlwrote'nin 21 Nisan'da yayınladıkları rapora göre, Fed'in Ekim açıklamasında yer alan ekonomik görünüme dair risklerin "neredeyse dengelendiği" ibaresinin geri dönmesi, Haziran'da faiz artırımının önünü açabilir.

Fed'in bu dili tekrar kullanması politika yapıcıların ekonominin beklenenden daha iyi ya da daha kötü olabileceğine dair eşit şanslar verdiği anlamına gelecektir. Fed yetkilileri Aralık'ta bu yöndeki değerlendirmelerini "dengeli" şeklinde güncelledikten sonra, yetkililer finansal piyasalardaki kargaşayla birlikte Ocak ve Mart açıklamalarında "risklerin dengesi" kısmını çıkardı. FOMC'nin Mart toplantı notları gösterdi ki, "bir çok" yetkili küresel durumun ABD ekonomisi üzerinde aşağı yönlü riskler oluşturduğunu düşünüyordu.

Washington'da Cornerstone Macro LLC ortağı ve eski bir Fed yetkilisi Roberto Perli, "Küresel görünüm biraz iyileşmişe benziyor. Eğer bu yöndeki değerlendirmelerini iyileştirirlerse, piyasa Haziran'da faiz artırımı ihtimalini günceller." dedi.

Finansal koşullar Fed'in 15-16 Mart'taki toplantısından bu yana iyileşirken, Bloomberg'in piyasadaki gerginliği gösteren bir göstergesine göre geçtiğimiz hafta Aralık'tan bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Hisse fiyatları, yılın ilk iki ayında gerilemenin ardından toparlandı. Standard & Poor’s 500 Endeksi bu yıl yaklaşık yüzde 2 yukarıda seyrediyor.