Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İran'ın ABD ve Kanadalı şirketlerle enerji alanında görüşmeler yaptığı bildirildi.

Yarı resmi Mehr Haber Ajansına göre, Tahran yönetimi, ABD ve Kanadalı petrol şirketleriyle petrol satışı, teknoloji transferi ve ülkedeki petrol ve gaz endüstrisine yatırım için müzakereler yürütüyor.

Son birkaç ay içinde Amerikan ve Kanadalı şirketlerin İran milli petrol şirketi ile petrol, gaz ve petrokimya endüstrisine yatırım yapmak ve İran petrolünü ithal etmek için görüşmeler yaptığı belirtildi.

Haberde, isimleri gizli tutulan ABD ve Kanadalı şirketlerin yeni petrol anlaşmaları konusunda yaptırımların kaldırılmasından hemen sonra İran ile müzakerelere başlayan Avrupalı petrol şirketlerinden bir adım önde olduğu ifade edildi.

Avrupa Birliği (AB), Tahran yönetimini nükleer müzakerelerde uzlaşmaya zorlamak amacıyla İran’a 1 Temmuz 2012’de petrol ambargosu uygulamaya başlamıştı. ABD’nin baskılarıyla Güney Kore ve Japonya gibi İran’dan petrol ihraç eden bazı Asya ülkeleri de alımlarını azaltarak ambargoya kısmen destek vermiş, ekonomisi petrole dayalı İran, gelirinin önemli bir kısmını kaybetmişti.

İran ve 5+1 ülkeleri arasında Avusturya'nın başkenti Viyana'da 14 Temmuz 2015'te varılan geçici nükleer anlaşma sonrasında İran petrolüne uygulanan yaptırımlar kaldırıldı. Shell, BP, Eni, Total ve Repsol gibi Avrupalı petrol şirketleri de Tahran yönetimiyle petrol anlaşmaları imzalamak için görüşmelere başlamıştı.