Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Uzmanlar, Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya'nın dünkü mesajlarının faiz indirimlerinin devam edeceği yönünde olduğunu belirtirken sadeleşme adımlarına dair belirsizliklere dikkat çekiyor.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi Bloomberg HT'ye küresel piyasalarda çok büyük bir dalgalanma olmadıkça üst bantta indirimlerin devam edeceğini söyledi.

Bürümcekçi "Bu anlamda belirsizlik yok, ama sadeleşme süreci tek politika faizine geçiş anlamına geldiğinden bunun nerede biteceği, politika faizinin nerede oluşacağı konuları çok net değil." dedi.

TEB ekonomisti Selim Çakır "tek faiz aslında en önemli iletişim politikası. Yeni Başkan'ın yaptığı vurgu tek faizin önemine ilişkindi ve bence de doğru bir mesaj oldu" dedi. Çakır Çetinkaya'nın açıklamalarının ardından gelecek ay da üst bantta 50 veya daha fazla bir faiz indirimi görüleceğini söyledi.

Bilkent Üniversitesi Öğretim Görevlisi Burcu Ünüvar Bloomberg HT'den Ali Çağatay'a yaptığı değerlendirmede Merkez Bankası'nın (MB) son 5-6 yıldır enflasyon raporlarında fazla iyimser olduğunu, faiz indirimi için yer olmadığını söyledi.

Ünüvar "Enflasyonda bir takım iyileşmeler olacak ancak bu iyileşmelerin hiçbiri MB'nin adımlarından kaynaklı değil. Kur, hava şartları ve ABD kaynaklı iyileşmeler oldu. Enflasyon bir risk olarak durmaya devam ediyor" dedi

Ünüvar Merkez Bankası'nın faiz indirimi için yer olmadığını, hatta 1 hafta vadeli repo faizinde yukarı hareket için yer olduğunu söyledi.

Ünüvar konuya dair "Merkez Bankası'nın faiz hareketleri iktisadi gerekçelerin dışına çıktığı için nasıl karar vereceğini bilemiyoruz. Şu anda iktisadi ve politik gerekçeler üst bantta faiz indirimlerinin devam edeceğine işaret ediyor. Faiz indirimi için yer olmadığını söyleyebilirim" açıklamasını yaptı.

Demiralp: MB iletişimde daha net olmalı

Koç Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selva Demiralp ise MB'nin iletişimde daha net olması gerektiğini söyledi.

Yeni Başkan'ın eski Başkan Erdem Başçı'yla tutarlı bir profil çizdiğini bunun da piyasalar için rahatlatıcı olduğunu söyleyen Demiralp "Yeni başkan Çetinkaya üstü örtülü biçimde radikal faiz indirimleri gelmez' dedi. Ancak yazılı metinde 'sıkı para politikası uygulanacaktır' ifadesi kullanılırken öte yandan faizler düşüyor. Çetinkaya "para politikasında sıkı duruşumuzu devam ettiriyoruz" yorumunu yapıyor. Burada bir netlik yoktu. Eğer iletişimin sağlıklı ilerlemesi isteniyorsa daha net cevaplar alınmalı. Merkez Bankası'nın çok daha net olması gerektiğini düşünüyorum" şeklinde konuştu.

"TL'de değer kaybını göze alarak dahi indirim yapabilir"

HSBC Portföy Yönetimi'nden İbrahim Aksoy da gönderdiği notta Bankanın sadeleştirme tarifinin para politikasının sıkı tutulmasıyla bağdaşmadığını söyledi.

Aksoy konuya dair şu değerlendirmeyi yaptı; "Çetinkaya, konuşmasında amaçlarının sadeleştirmeyi en makul hızda, başka bir yerinde en kısa sürede bitirmek olduklarını söyledi. Bu cümle aslında oldukça önemli ve finansal girişler durduğunda yani lira değer kaybı baskısı altında olduğunda bile Merkez Bankası’nın üst bant indirimlerine devam edebileceğine işaret ediyor.

Merkez Bankası’nın sadeleştirme tarifi para politikasının sıkı tutulmasıyla bağdaşmıyor. Ayrıca Merkez Bankası diğer tedbirler liranın korunmasına katkıda bulunacaktır diyor fakat bu araçların etkili olmadığı maalesef geçtiğimiz dönemlerde gördük.

Özetle, Merkez Bankası’nın para politikasını gevşetme amacı finansal girişlerin durduğu ortamda liranın değer kaybına neden olabilir. Merkez Bankası’nın önümüzdeki dönemde lirada değer kaybını göze alarak gecelik borç verme faizinde indirimi yapma ihtimali yüksek görünüyor."