Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yatırımcılar yılın ilk çeyreğinde, eVestment'in verilerine göre, Asya merkezli hedge fonlarından 2.9 milyar dolarlık çıkış gerçekleştirdi. Bu, son yedi yılın en yüksek çıkışını işaret ediyor.

Atlanta, Georgia merkezli veri sağlayıcısı eVestment, e-posta yoluyla yaptığı açıklamda, bölge fon yöneticilerinden gelen Mart ayı itfalarının 2 milyar dolara yaklaştığını kaydetti ve Çin odaklı fonların aynı dönemde 337.5 milyon dolar kaybettiğini belirtti.

Şirketten yapılan açıklamada, "Gelişen piyasalarda Mart ayında açık olan konu şu; Çin odaklı ürünlerdeki kayıplar ve volatilite, bu ülkede yatırım yapan fonlar için yatırımcı güveninin 2015 yılının ikinci yarısında görülen kayıplardan bu yana en düşük noktaya inmesine neden oldu" denildi.

Çin'deki itfalar, ülke hisse senetlerinde Mart ayında görülen ve APS Asset Management, Springs Capital ve Pine River Capital Management gibi Asya odaklı hedge fonların pozitif getiri sağlamasına neden olan yükselişlere rağmen gerçekleşti.

Tüm dünyada yatırımcılar, hisse senedi ve emtia piyasalarındaki sert dalgalanmaların, John Paulson, Ray Dalio ve Bill Ackman gibi tanınmış bazı fon yöneticilerinin getirilerinde düşüşlere neden olması ile birlikte, paralarını hedge fonlardan çekiyorlar. Chicago merkezli Hedge Fund Research Inc.'nin bu ayın başında yaptığı açıklamaya göre, müşteriler, küresel anlamda, Ocak-Mart döneminde, net 15 milyar dolar çıkış yaparak, fon yönetimi altındaki varlıklarını 2.9 trilyon dolardan 2.86 trilyon dolara indirdi.

Yatırımcılar, Asyalı hedge fonların 2016 yılının ilk iki ayında ortalama yüzde 5.5 ile Eurekahedge Pte'nin verileri derlemeye başladığı 2000 yılından bu yana en kötü yıl başlangıcını yapması ile birlikte, paralarını bu fonlardan çekiyor. Asyalı fonlar Mart ayında yüzde 3.2 yükselerek, yılın başından bu yana kayıplarını yüzde 2.5'e daralttı.