Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Brisa, 2016 yılının ilk üç aylık döneminde 402 milyon lira satış geliri, 22,5 milyon lira net dönem karı elde ederken, FAVÖK (Vergi, faiz ve amortisman öncesindeki kar) seviyesinde yüzde 10’luk artış sağladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Brisa’nın yılın ilk üç aylık döneminin satış gelirleri bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3,3 artışla 402 milyon lira olarak gerçekleşti. Şirketin esas faaliyet karı 45,8 milyon liraya yükselirken, net dönem karı 22,5 milyon lira oldu.

Brüt kar seviyesi geçen sene aynı döneme göre yüzde 21 artış sağlarken, brüt karlılık oranı da yüzde 31,7 ile geçen senenin 4,7 puan üzerinde gerçekleşti. Brüt karlılık seviyesindeki olumlu gerçekleşme FAVÖK seviyesinde de devam etti ve geçen sene aynı döneme göre sağlanan yüzde 10’luk artış ile FAVÖK 61 milyon lira tutarında büyüklüğe ulaştı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, bu yılın ilk çeyreğinde, Türkiye pazarının bir önceki yılın ivmesi ile büyümeye devam ettiğini, yurt içi yenileme kanalında büyümenin binek ve ağır ticari araç lastikler segmentlerinden geldiğini belirterek şunları kaydetti:

"Brisa olarak, yılın ilk üç ayında özellikle ticari araç lastikleri segmentinde pazarın üzerinde büyüme kaydettik ve müşterilerimize sunduğumuz değer zincirini yeniden şekillendirdik. Müşterilerimize daha yakın olmayı sağlayan perakende kanalını ve onlara sunduğu hizmetleri çeşitlendirme çalışmalarına ağırlık vererek alternatif kanalları güçlendirme çalışmalarına başladık. İlk üç ayda toplam satış gelirlerimizi bir önceki yıla göre yüzde 3,3 artırarak 402 milyon liraya çıkardık. Brisa bir sanayi şirketinden 360 derece değer sağlayan bir inovasyon şirketine dönüşümüyle birlikte sektördeki konumunu güçlendiriyor ve istikrarlı büyümesini sürdürüyor."

Gürçay şöyle devam etti:

"Lassa markası ile uluslararası pazarlarda büyüme hedeflerimiz var. Avrupa pazarı ise yumuşak kış koşullarına ve durgun kış lastiği pazarına rağmen, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2’nin üzerinde bir artış sağlayarak yıla olumlu bir başlangıç yaptı. Aynı dönemde Lassa, binek lastikler segmentinde Avrupa pazarının üzerinde bir büyüme yakaladı. Özellikle İspanya pazarında pazar performansının çok üzerinde bir büyüme kaydetti. Daralan uluslararası pazarlarda ihracat performansımızı geçen yılın aynı dönemine göre benzer seviyede tutma başarısını gösterdik ve pazar payı kazancı sağladık. Mısır, Libya, Birleşik Devletler Topluluğu ülke pazarlarındaki finansal sorunları, İran, Fas ve Asya Pasifik pazarındaki fırsatlar ile dengeledik. Bu gelişmelerle Lassa uluslararası toplam binek satış adetlerinde bir büyüme elde etti."

Gürçay, istikrarlı büyüme performansını yatırımlarla desteklediklerini aktararak, "2015 yılındaki 108 milyon ABD doları tutarındaki yatırımımızın ardından bu yıl da yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. 120-140 milyon ABD doları, Aksaray Organize Sanayi Bölgesi içerisindeki ikinci fabrikamıza ayrılmak üzere toplamda 170-190 milyon ABD doları yatırım yapma hedefimiz var. 2018 yılında tamamlanmasını planladığımız Aksaray fabrikamız, sağlayacağı istihdam, ekonomik girdi ve sürdürülebilirlik yaklaşımıyla çevresel katkı sayesinde ülkemizin önemli yatırımları arasında yerini alıyor” ifadelerini kullandı.

Brisa, Lassa, Bridgestone, Bandag, Dayton, Kinesis ve Energizer ürünlerinin yanı sıra OtoPratik, ProPratik Lastiğim, lastik.com.tr, Probox, Bridgestone Box, Profleet, Mobilfix, Filofix gibi yenilikçi satış kanalları ve hizmetleriyle de hem bireysel hem kurumsal müşterilerinin yolculukları boyunca tüm ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor.

AA