Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal, nisan ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Nisan ayında yakaladığımız 6,57 enflasyon oranı 2013 Mayıs ayından bu yana yakalanmış en düşük enflasyon." değerlendirmesinde bulundu.

Hilton Otel'de düzenlenen "Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele ve Gelir İdaresi'nde İdari Kapasitenin Artırılması Teknik Yardım Projesi"nin açılışında konuşan Ağbal, nisan ayı enflasyon rakamlarını yorumladı.

Enflasyonun bu yılın ocak ayında yüzde 9,58 olarak açıklandığını hatırlatan Ağbal, enflasyonun nisan ayı itibarıyla yüzde 6,57'e kadar gerilediğini belirtti.

"Nisan ayında yakaladığımız 6,57 enflasyon oranı 2013 Mayıs ayından bu yana yakalanmış en düşük enflasyon" diyen Ağbal, enflasyon oranlarının aşağı yönlü olmasının her bakımdan olumlu bir gelişme olduğunu söyledi.

Enflasyondaki gerilemenin yatırıma, üretime ve ekonominin öngörülebilirliğine önemli katkı sağlayacağını dile getiren Ağbal, "Çekirdek enflasyonun da bir miktar aşağı gelmiş olması veya aşağıya gelen bir trend içinde olması özellikle enflasyona ilişkin temel trendlerde de olumlu bir gelişme olduğuna işaret ediyor." ifadelerini kullandı.

Ağbal, enflasyon oranındaki azalmanın gıda ve alkolsüz içeceklerden kaynaklandığını vurgulayarak, "Bu, özellikle hayvancılık ve sebze-meyve fiyatlarında gerek Tarım Bakanımızın, gerekse bizlerin söylediği 'Burada yapısal sorunlar var ve mutlaka bu yapısal sorunların üzerine gidilmesi lazım ve gidilecektir' dedikten sonra yaptığımız çalışmaların arkasından geldi." diye konuştu.

Gıda fiyatlarının mevsimsellik arz ettiğine ve dönemsel olarak aşağı veya yukarı yönde hareket edebildiğine dikkati çeken Ağbal, bu yüzden kendileri için asıl göstergenin çekirdek enflasyonda aşağı yönlü trendin devam etmesi olduğunu belirtti. Ağbal, yakalanan söz konusu trendin ekonomiye ilişkin alınacak kararlarda da önemli bir itici güç olacağını ve karar alıcıları rahatlatacağını dile getirdi.

Ekonomide alınacak kararların ekonominin gerçekleriyle uyumlu olmasının önemine işaret eden Bakan Ağbal, "Ekonomik kararlar ihtiyatlı bir duruş içinde alınmalı ve ekonomik kararlardan etkilenecekler bakımından da güven verici bir perspektifi içermelidir. Dolayısıyla enflasyonda ortaya çıkan bu gelişmeler, ekonomi ile ilgili alınacak kararlara olumlu bir ivme kazandırmıştır." dedi.

Türkiye'nin 2016 yılı için yüzde 4,5 büyüme, yüzde 7,5 enflasyon hedefi olduğunu anımsatan Ağbal, son verilerin hem büyümeye hem de enflasyon hedefine katkı sağlamasını umduğunu sözlerine ekledi.