Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Bloomberg HT'deki Aile Akademisi Programında Mine Uzunyol, Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ile tasarruf alışkanlıkları, bütçe yönetimi ve finansal okuryazarlık konularını ele aldı.  

Finansal okuryazarlığın sadece bilançolardan ibaret olmadığını belirten Uzunoğlu aile bütçesinin de finansal okuryazarlık kapsamında olduğunu söyledi.

Türkiye'de ciddi tasarruf yetersizliği olduğuna ve tasarrufla ilgili yeterli bilgi olmadığına dikkat çeken Uzunoğlu "Türkiye'nin artık daha az tüketerek tasarruf etmesi lazım. Çocuklara ilkokuldan başlayarak tasarruf etmeyi anlatmalıyız. Tasarrufları iyi şekilde ayarlamalı, gelirimizin düşeceği dönemlere göre birikim yapmalıyız" yorumunu yaptı.

İlkokuldan başlayarak, hatta yaşılılığa kadar sürecek bitmeyen bir tasarruf eğitimi alınması gerektiğini belirten Uzunoğlu " hele ki bizim gibi tüketim eğilimi olan toplumun finansı bilmesi lazım, parayı tanıması lazım. Çocuklarımıza finansal okuryazarlığı anlatmamız lazım." diye konuştu.

'Bütçemi yönetebiliyorum' projesinde hedef 5 milyon

TEB Bireysel ve Özel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi Bloomberg HT'ye 'Bütçemi yönetebiliyorum' projesiyle beraber finansal okur yazarlık alanında Türkiye'yi bilinçlendirmeyi amaçlayan TEB Aile akademisi projesinde gelinen süreci değerlendirdi.

Mendi Aile Akademisi programında 200 binin üzerinde bireyi eğittiklerini ancak bu eğitimin çocukluktan başlaması gerektiğini belirten Mendi, TEB Çocuk programıyla "Para nedir, nasıl birikim yapılır" gibi eğitimlerle 1 milyonun üzerinde çocuğa ulaştıklarını kaydetti.

'Bütçemi yönetebiliyorum' projesinden de bahseden Mendi "Halk eğitim merkezlerinde yaklaşık 1000 eğitmenle her yerden gelecek bireylere eğitim vereceğiz" dedi.

Mendi söz konusu projeyle 3 yıl içinde 5 milyon bireyi eğitmek istediklerini kaydetti.