Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Teknoloji devi Apple'ın İcra Kurulu Başkanı (CEO) Tim Cook, şirketin düşük bilançosu ve iPhone satışlarının düşmesi nedeniyle bazı piyasa analistlerinin Apple'ın öldüğü iddialarını "aşırı tepki" olarak yorumladı.

Cook, ABD'nin CNBC kanalında düzenlenen bir programda, Apple'ın bu yılın ilk 3 ayında beklentileri karşılamayan bilançosunu ve şirketin hisselerinin New York Borsasında sekiz işlem günü üst üste düşmesini değerlendirdi.

Bu yılın ilk çeyreğinde Apple'ın bilançosunda düşüş olmasına rağmen, şirketin söz konusu dönemde 50,6 milyar dolar net gelir ve 10,5 milyar dolar net kar elde ettiğini hatırlatan Cook, "Wall Street'in beklentilerini karşılamamış olsa da iyi bir çeyrek geçirdiğimizi düşünüyorum. Analistlerin (Apple'ın öldüğü) iddialarını aşırı tepkili buluyorum." dedi.

Cook, dünya genelindeki kullanıcıların akıllı telefonlarını bu yılın ilk çeyreğinde, geçen seneye göre daha az yenilediğine işaret ederek, Çin ve Hindistan piyasaları hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Çin'de akıllı telefon kullanıcıların yüzde 40'ının Android işletim sistemi kullanan telefonlardan iPhone'a geçiş yaptığının altını çizen Cook, ancak, Çin ekonomisindeki yavaşlama ve para birimindeki değer kaybı nedeniyle ülkede akıllı telefon sektöründe büyümenin durduğunu ifade etti.

Buna rağmen, Cook, Çin'de orta sınıfın gelecek 5 yılda 500 milyon kişiye ulaşmasının öngörüldüğüne ve yükselen alım gücüne işaret ederek, Apple'ın dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan ülkede dijital ortamda film ve kitap hizmetleri sunmaya da yakın zamanda başlayacağını belirtti.

Cook, Hindistan nüfusunun yaklaşık yarısının 25 yaş veya altında olduğunu ve ülke nüfusunun 2002'de Çin'i geçmesinin tahmin edildiğini hatırlatarak, "Hindistan'da insanlar akıllı telefon kullanmak istiyor. Ancak ülkenin mobil internet teknolojisi henüz yeterli değil. Gerekli altyapı hazırlıkları tamamlanırsa, Hindistan pazarı Apple için büyük bir potansiyele sahip." ifadesini kullandı.

Apple'ın bu yılın ilk 3 ayında geliri, geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 12,7 gerileyerek, 2003'ten bu yana ilk defa düşüş göstermişti. Bu yılın Ocak-Mart döneminde iPhone satışları da yüzde 16,1 düşerek şirket tarihinde ilk defa iPhone satışlarında azalış kaydedilmişti. Söz konusu düşüşlerin ardından, New York borsasında Apple hisseleri Temmuz 1998'den bu yana ilk defa, birbirini takip eden sekiz işlem gününde değer kaybetmişti.

 

 


AA