Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed üyelerinin Haziran ayında faiz artırımına yeşil ışık yakması gelişen ülke para birimlerinin üçüncü günde de düşmesine neden oldu.

Atlanta Fed Başkanı Dennis Lockhart Haziran'da faiz artışının gerçek bir seçenek olduğunu söylerken San Francisco Fed Başkanı John Williams da ekonominin yolunda olması durumunda gelecek toplantıda faiz artışını destekleyeceğini belirtti.

Vadeli kontratlara göre gelecek ay faiz artırım ihtimali yalnızca %12. Cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi faiz artışına dair kritik önemde olacak.

Para birimleri

MSCI Gelişen Piyasa Kur Endeksi %0.4 düştü ve haftalık kaybını %1.1'e yükseltti. Ringit dolara karşı %1.5 kadar düşüşle 3.9885 oldu. Bu, 29 Mart'tan beri en düşük seviye.

Won %1.2, Tayland bahtı %0.5, Hindistan rupisi %0.3 düştü.

Brent petrolün 45 doların altına inmesiyle Malezya para birimi ringit düşerken Hindistan rupisi de değer kaybetti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün %0.7'lik artışın ardından bugün %0.2 arttı.

Borsalar

MSCI Gelişen Ülke Piyasaları Endeksi 4. günde de geriledi. Endekste yıllık bazda ise %2.5 yükseldi.

Endonezya'da Jakarta Bileşik Endeksi %0.9 düştü ve 26 Şubattan beri en düşük kapanışa ilerledi. Hang Seng China Enterprises Endeksi %1.3 gerileyerek bir aydaki ilk 3 günlük düşüşe ilerledi.

Şanghay Bileşik Endeksi %0.2 düştü.

Bangkok'taki ASL Securities'den Tawatchai Asawapornchai Fed yetkililerinin açıklamalarının faiz artış endişelerini tetiklediğini, bunun da gelişen piyasalara baskı yapacağını söyledi.