Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fransa'nın piyasa değerine göre en büyük ikinci bankası olan Societe Generale, yılın ilk çeyreğinde karını bankacılık biriminin katkısıyla artırırken yatırım bankacılığı tarafında maliyet düşürücü önlemlerin artırılacağını duyurdu

Paris merkezli SocGen'in net karı geçen yılın aynı döneminde 868 milyon eurodan, 2016'nın ilk çeyreğinde 924 milyon euroya (1.06 milyar dolar) yükseldi. Bloomberg'in derlediği ankete katılan 6 analistin ortalama beklentisi bankanın 765 milyon euro kar edeceği yönündeydi.

Societe Generale, AB rekabet kurumunun 2013'te bankaya verdiği 218 milyon euro faiz oranında uygusuzluk cezasının iptal olmasıyla bu karşılığın geri dönmesiyle bu miktarı kazanç olarak yazmış oldu.

Bankanın tüketici bankacılığı biriminin karı yüzde 18 yükselirken banka sorunlu krediler için bu dönemde daha az karşılık ayırmak zorunda kaldı. Bankanın perakende bankacılık ve finansal hizmetler birimlerinin karları ikiye katlandı. Bu birimlerin performansları, küresel bankacılık ve yatırım bankacılığı departmanının da içerisinde bulunduğu yatırım hizmetleri birimlerinin karlarında yaşanan yüzde 15 düşüşü telafi etti. Societe Generale, 2017 sonuna kadar yatırım bankacılığı biriminde 220 milyon euroluk ilave maliyet kısıcı önlem alacağını duyurdu.

CEO Frederic Oudea, "Geçen yılın aynı dönemine göre çok daha zor bir ortamda, SocGen grubu çok daha güçlü sonuçlar ortaya koydu." dedi.