Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası, bugün yaptığı açıklamada, 500 euroluk banknotların basımını 2018 sonuna doğru durdurma kararı aldığını açıkladı. Karar banktonların yasa dışı faaliyetlerde kullanılabileceğine dair endişeler sebebiyle alındı.

AMB banknotun kanuni geçerliliğinin devam edeceğini ve euro bölgesindeki her merkez bankasında limitsiz bir süre boyunca çevrilebileceğini belirtti.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi daha önceki konuşmasında, yüksek cinsteki banknot kullanımının suç faaliyetlerinde kullanılmasının, tedavülden kaldırmak için bir neden olduğunu belirtmişti. Karar, merkez bankasının çok düşük faiz oranları nedeniyle çoktan saldırı halinde olduğunu ve parayı topluca kaldırmaya çalıştığı konusunda tepki alabilir.

500 euroluk banknotun savunması bölgenin en büyük ekonomisi olan Almanya tarafından yapılmıştı. Bundesbank Başkanı Jens Weidmann Mart ayında, 500 euroluk banknotların kaldırılmasının suçsal faaliyetleri azaltacağının kanıtlanmadığını ve tartışmanın nakit paraya olan güveni baltama riski oluşturduğunu ifade etmişti.