Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Uzmanlar, AKP'nin olağanüstü kongreye gideceği ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tekrar aday olmayacağı haberleriyle artan siyasi gerilimin piyasaya etkilerini değerlendirdi.

Bilgi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ege Yazgan hem iç hem dış risklerin üstüste geldiği bir dönemin yaşandığına dikkat çekti, ancak yaşananın bir hükümet krizi olmadığını söyledi.

Buna rağmen piyasaların bu gelişmelerden etkileneceğini belirten Yazgan, "Önümüzdeki sürece ilişkin ister istemez belirsizlik başladı. Geçen yıl yaşadığımız ikinci seçimlerden sonra oluşan siyasi belirlilikten artık söz edemeyiz. Ancak bu yaşanan bir hükümet krizi değil..Yeniden seçim sürecine gidilmesi geçen yılki kadar büyük bir siyasi risk oluşturmaz" diye konuştu.

Seçim ihtimalinin daha fazla olasılık gibi göründüğünü söyleyen Yazgan "Piyasalar bugün çalkalanacak, gelen haberlere göre de değişecek, bir yerde de dengeyi bulacak" dedi.  

Yazgan, daha esnek bir para politikasına yönelecek bir ekonomi yönetimine gidilecek olursa bu durumun yabancı yatırımcı nezdinde risk olarak algılanacağını söyledi.

Ekonomi yönetimi değişir mi?

Piri Reis Üniversitesi'nden Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu İlk Söz Programı'nda ekonomi yönetiminde değişim olup olmayacağına dair soruya "Bu olasılık var..Merkez Bankası politikasında değişim olur mu sorusu ise temel konulardan biri olacak. Çok büyük bir değişim beklememek gerekir diye düşünüyorum ama finans piyasaları için bakılacak en önemli yerlerden biri bu olacaktır" yanıtını verdi.

Aslanoğlu Türkiye'nin jeopolitik riskler nedeniyle mevcutta potansiyelinin altında doğrudan yatırım çektiğini bunda bir değişiklik beklemediğini belirtti. Aslanoğlu "Yatırımcı beklemeyi tercih ediyor gibiydi, bu süreç biraz daha devam edecek gibi görünüyor" şeklinde konuştu.

"Büyük resimde çok önemli değişiklik olmayacak"

Burgan Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Yasin Demir yeni bir seçim ihtimalinin resme girmesinin belirsizliği beraberinde getirdiğini ancak bunun geçen yıla göre daha düşük bir belirsizlik olduğunu söyledi.

Demir "bu tablo risk primimizi artıracaktır. Piyasalar kötü oldukça 2016'da daha kötü olacağız, iyi gelişmelerden biraz daha az istifade edeceğiz ancak büyük resimde çok önemli bir değişiklik olmayacaktır. Sonuçta iktidar değilşmeyecek, ekonomi yönetiminde veya diğer alanlarda bazı küçük farklılıklar olsa da gittiğimiz yolda değişim olmayacaktır" diye konuştu.

Demir, Türk Lirası'nda bundan sonraki trendin kuvvetlenme yönünde olacağını söyleyerek "yeni genel başkan seçilir, erken seçim yapılır ve Başkanlık sistemine geçilir..bunun yerli ve yabancı tarafında iskontoları olacaktır ama şu an Türkiye'de resim böyle. Bu resimde gidersek Türk Lirası global gelişmelere paralel olarak tekrar değerlenecektir" yorumunu yaptı.

"Belirsizliğin piyasaya baskısı hemen kalkmaz"

TEB Yatırım'dan Özgür Kadayıfçı gönderdiği notta, politik belirsizliklerin yurtiçi piyasalar üzerindeki baskısının hemen kalkmayacağı tahmininde bulundu, Açıklamada "Bu gelişmeler önümüzdeki dönem için bir erken seçim riskini de ortaya çıkarabilir. Bunun da bir negatif fiyatlama sürecinin olduğu görülebilir" değerlendirmesine yer verildi.

Finansinvest'ten yapılan açıklamada bu durumun belirsizlik yarattığı belirtilerek "Piyasaların sevmediği bu durum olusmuz olsa da hükümet krizi denecek bir belirsizlik değil" ifadelerine yer verildi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun saat 11.00'de AK Parti Genel Merkezi'nde gerçekleşecek MYK toplantısı sonrası bir basın toplantısı düzenlemesi bekleniyor. Toplantı piyasalar tarafından da yakından takip edilecek.