Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P Türkiye'nin BB+ olan kredi notunu teyit etti, negatif olan görnümünü de durağan olarak revize etti. Kuruluş, not teyit kararının esnek kur rejimi ve iyi sermayelendirilmiş bankacılık sistemini yansıttığını bildirdi.

S&P Türkiye reel GSYİH'nın 2016'daki büyüme oranını yüzde 3.4 olarak gördüğünü açıkladı. 2015 yılında yüzde 4 olarak açıklanan büyüme, hükümetin asgari ücreti yüzde 30 oranında yükseltmesine rağmen yavaşladı. Bütçe açığının ise 2016-2019 yılları ortalamasınn yüzde 2.4 olarak belirledi.

 

S&P, ülke ve ülke dışında yükselen şiddete ve TL'deki sert değer düşmesine rağmen, ekonominin büyümeye devam etmesinin, görünümü yükselttiğini bildirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu, durağan görünümün, Türkiye ekonomisinin direncinin ve ılımlı mali açıklarının, bölgesel ve yurtiçindeki riskler ve yüksek dış finansama ihtiyaç dengesini yansıttığını bildirdi.

S&P, Türkiye ekonomisinin seçim ortamının ve barış sürecinin bitmesiyle ortaya çıkan bölgesel istikrarsızlığın ve gelişen piyasalara yatırım duyarlılığının zayıf olmasının getirdiği zorlıklara dirençli olduğunu vuguladı.

Türkiye'nin 720 milyar dolarlık ekonomisinin, 2015 yılının dördüncü çeyreğinde yüzde 5.7 büyüyerek, G20 ülkeleri arasında en hızlı üçüncü büyümeyi gerçekleştirmesiyle, güçlenme işaretleri verdiğini belirtti. Geçtiğimiz yıl 3.31 milyar dolar cari işlemler açığı, Şubat ayında 1.785 milyar dolara daraldı ve Nisan ayında enflasyonun yaklaşık üç yılın en düşük seviyesinde yavaşladı.

Türkiye'nin kredi notu, Ahmet Davutoğlu'nun Perşembe günü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşmenin ardından, başbakanlıktan çekileceğini açıklamasına rağmen teyit edildi.

Kuruluş, 2015'te yükselen politik belirsizliğini 2016'ya da yayılabileceğini beklediğini ve bu durumun bu yılki ekonomik büyüme tahminlerini azaltabileceğini belirtti. S&P, “Olası bir anayasa reformunun, Türkiye'deki politikalarında önemli bir değişikliğe yol açacağını beklemiyoruz.” dedi.

Siyasi kargaşa, hisse senetlerinin bugün iki ayın düşüğüne gerilemesine ve TL'nin bir yılı aşkın sürenin en kötü haftasını gerçekleştirmesine sebep oldu.