Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Devlet kontrolündeki Saudi Aramco'nun CEO'suna göre dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan, küresel arz fazlasının petrol fiyatlarının düşüşünde etkili olmasına karşın, 2016 yılında üretimde “önemli büyüme” ve daha fazla uluslararası genişleme planlıyor.

Şirket CEOsu Amin Nasser'in Dhahran'da Salı günü gerçekleştirdiği bir mülakatta yaptığı açıklamaya göre Saudi Arabian Oil Co. (Saudi Aranco), önümüzdeki birkaç hafta içerisinde Shaybak petrol sahasındaki kapasiteyi yüzde 33 artırarak günlük1 milyon varile çıkaracak ve önümüzdeki on yıl içerisinde doğalgaz üretimini ikiye katlayacak.

Uluslararası genişleme planlarına ilişkin konuşan Nasser, “zor olmasına karşın büyümek bizim için hala bir fırsat” dedi.

Suudi Arabistan, en fazla kazanç elde ettiği ihracat kaleminde fiyatların düşmesi nedeniyle, petrol gelirlerine olan bağımlılığını azaltmak istiyor. Bu çabanın bir parçası olarak, krallıktaki etkisi giderek artan vekil veliaht prensi bin Selman, Saudi Aramco'da ilk kez hisse satışı gerçekleştirmek istiyor. Böyle bir durumda Saudi Aramco, dünyanın halka açık en büyük şirketi olacak.