Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:35'te güncellendi)

ABD hisse senetleri iki ayın en büyük yükselişinin ardından, Walt Disney Co.'dan Macy's Inc.'ye hayal kırıklığı yaratan gelir açıklamalarının Amerikalı tüketicinin gücüne dair kuşkuları tetiklemesiyle düşerken, petrol fiyatları, ABD stoklarının beklenmedik bir şekilde azalmasıyla yükseldi ve dolar düştü.

S&P 500 Endeksi dört günün ardından ilk kez geriledi. Perakendeciler, Disney'in Ocak ayından beri en büyük düşüşünü gerçekleştirmesiyle kayıplara öncülük ederken, Macy's görünümü giyim kuşam hisse senetlerini aşağı çekti. Enerji üreticileri petrol fiyatlarının stok verisi ardından yükselmesiyle kayıplarını sildi. Alüminyumdan çinkoya endüstriyel metaller, Glencore Plc'nin talebin arzı geçeceği tahminiyle yükseldi.

Minneapolis'te U.S. Bank Wealth Management hisse senedi baş stratejisti Terry Sandven, "Kazançlardaki büyümenin yokluğunda hisse senetlerinin tüm zamanların zirvesinden yüzde 3 uzakta olduğunu düşünürsek, çok az bir hata payıyla hisse senetleri mükemmele fiyatlandı, yani beklentiyi karşılayamazsa düşüşe geçecek." dedi ve "Dünkü ralli pek beklenmiyordu ve önümüzdeki birkaç hafta boyunca göreceğimiz trend değil. Her türlü, hisse senetleri gerileyecek ve trend önümüzdeki yıl yatay yönde seyredecek." diyerek görüş bildirdi.

Karışık geçen gelir sezonu sona yaklaşırken, Macy's Inc.'nin hayal kırıklığı yaratan satışlar ABD tüketicisinin gücüne dair kuşkuları artırırken, ABN Amro Group NV'nin karındaki yüzde 13'lük düşüş Avrupa bankacılık sektörünün gücüne dair endişleleri yeniden alevlendirdi. Bu durum, geçtiğimiz hafta ABD ve Çin'den gelen verilerin etkisiyle gelen, küresel hisse senetlerinin toplam değerinde 1.3 trilyon dolar erime yaratan satış dalgasının üzerine ekliyor.

S&P 500, New York'ta 16:00'da yüzde 1 düşerek üç günün yüzde 1.7'lik rallisini durdurdu. Endeks, öğleden sonraki işlemlerde, tüketici hisselerindeki düşüşün grubun üç ayın en büyük gerilemesine neden olmasıyla, kayıplarını genişletti. Stoxx Europe 600 Endeksi ise yüzde 0.5 geriledi. MSCI Gelişen Piyasa Endeksi, yatırımcıların küresel büyüme ve politik riskleri değerlendirmesiyle, yüzde 0.2 yükseldi. Dow Jones Sanayi Endeksi, dünkü kazançlarının neredeyse hepsini sildi.

Yen, son iki gün içinde yüzde 2'den fazla düştükten sonra, yüzde 0.8 yükselerek dolar başına 108.45 seviyesine geldi. Japonya para birimi bu yıl yüzde 10 değer kazanarak, ülkenin merkez bankasının enflasyon hedefine ulşamasını zorlaştırdı.

Dolar Spot Endeksi düşüşünü ikinci güne taşıdı. Endeks, Pazartesi'ye kadar yaklaşık bir yılın en güçlü rallisini gerçekleştirmişti.

Batı Teksas petrolü yüzde 3.1 ralli yaparak variş başına 46.08 dolara yükseldi. ABD petrol stokları, Enerji Enformasyon İdaresi verisine göre geçtiğimiz hafta 3.41 milyon varil azaldı.

Altın, dolardaki değer kaybının desteğiyle, New York'ta yüzde 0.8 yükselerek ons başına 1,275.50 dolara ilerledi. Goldman Sachs bu hafta Fed faiz artırımına dair gelecek seneki beklentisini düşürmesiyle, altın tahminlerini yükseltmişti.

(23:35'te güncellendi)