Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:30'da güncellendi)

Altın fiyatları, dolardaki düşüşün durması ve bunun sonucu metale yönelik alternatif yatırım talebinin azalması ile birlikte, son üç günde ilk kez geriledi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Japonya Merkez bankası Başkanı Haruhiko Kuroda'nın ihtiyaç duyulursa para politikasının gevşetilebileeğini söylemesinin ardondan  yüzde 0.2 yükseldi. Altın genel olarak dolar ile ters yönde hareket ediyor. Dolar önceki iki günde düşmüştü.

Altın bu yıl, küresel ekonominin gücüne ilişkin endişelerin ABD'nin bu yılki faiz artırımlarına ilişkin beklentilerin zayfılatılmasına neden olması ile birlikte yüzde 20 ralli yaptı. Faiz beklentilerindeki zayıflama doları düşürürken, altının faiz ödemesi yapan diğer varlıklar karşısında cazibesinin artmasına neden oldu. Dünya Altın Konseyi'nin bugün açıkladığı rapora göre, altın talebi ilk çeyrekte, yatırımcıların altın destekli exchange traded fonlarına (ETF) yönelmeleri ile birlikte tarihinin ikinci en yüksek seviyesine tırmandı.

Londra'da Macquarie Group Ltd. değerli metaller analisti Matthew Turner, "Altını yönlendiren halen Fed ve halen dolar," dedi ve "Altının son rallisi etkileyiciydi, ancak dolardaki süregelen dönüşe dayanıp dayanamayacağı durumu test edilmedi" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.8 düşüle Londra saati ile 10:37'de ons başına 1,267.13 dolara geriledi.

Yatırımcılar altın destekli exchange traded fonları (ETF) yoluyla 12'nci gün üst üste alım yaptı. Bu fonlardaki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 4.3 ton artarak 1,811 ton ile Aralık 2013'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Spot gümüş yüzde 0.9 düşüşle ons başına 17.2475 dolara geriledi. Platin yüzde 1 düşüşle 1,055.52 dolara ve palladyum yüzde 1 kayıpla ons başına 602.38 dolara indi.

(16:30'da güncellendi)