Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Türkiye hisse senetlerinde "aşağı" sinyaller artıyor

Türkiye hisse senetlerinde "aşağı" sinyaller artıyor

Türkiye hisse senedi piyasasında, siyasi belirsizlik ortamında, aşağı yönlü sinyaller artıyor

Giriş: 12 Mayıs 2016, Perşembe 06:13
Güncelleme: 12 Mayıs 2016, Perşembe 10:29

Türkiye hisse senetlerinde bu ay 25 milyar dolarlık erimeye yol açan satış dalgası henüz sona ermemiş olabilir.

İBorsa İstanbul'da söz konusu döndem yüzde 7.4 düşen BIST 100 Endeksi, satış dalgasının sürebileceğine ilişkin bazı işaretler veriyor. Gelişen piyasalardaki düşüşlerin yanında, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasındaki güç mücadelesi, Davutoğlu'nun görevden ayrılma kararı almasıyla sonuçlandı.

Siyasi alandaki bu gelişmeler, Cumhurbaşkanlığının temsili rolünü icracı hale getirmek isteyen Erdoğan'ın güçleri birleştireceğine ilişkin yatırımcı endişelerinin daha da artmasına neden oldu. Cumhurbaşkanı'nın danışmanlarından birine göre, Türkiye bu yıl muhtemelen, icarcı Cumhurbaşkanına giden bir adım olarak, partili Cumhurbaşkanı konusunu referanduma götürecek.

İstanbul'da Burgan Yatırım Menul Değerler traderı Burak Değirmencioğlu, Bloomberg News'a e-posta yoluyla yaptığı değerlendirmede, "En azından üç gösterge aşağı yönü işaret ediyor ve bu noktada, trendin döneceğine ilişkin bir işaret yok," dedi.

Yön Hareket Endeksi

BIST 100 Endeksi, ivmeyi ölçmek için art arda gelen zirveleri ve dipnoktaları karşılaştıran göstergeye göre, güçlü bir aşağı trend içinde. Yön Hareket Endeksi (YHE) olarak adlandırılan bu gösterge, aşağı yönlü sinyali negatif YHE doğrusunun pozitif YHE doğrusunu yukarı yönde kestiği 2 Mayıs'ta gönderdi. Ve şimdi, trendin gücünü ölçen ortalama YHE doğrusu Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesinde.

Bollinger Bandı

Türkiye hisse senetlerinin gösterge endeksinin üst ve alt Bollinger'ı arasındaki fark Aralık ayından bu yana en yüksek seviyesine çıktı ve endeks alt tarafa yakın seyrediyor. Bu durum, endeksin zaten kısa vadeli hareketli ortalamasınının iki standart sapma altında olması ile birlikte, yüksek volatiliteyi işaret ediyor.

Bunun yanında, Yüzde B sinyali olarak adlandırılan ve volatilite etksinden arındırılmış, fiyatların tarihi hareketlerine kıyasla nerede olduğunu işaret eden gösterge Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Bu gösterge art arda düşük seviyelerde kalırsa, aşağı bir işaret olarak değerlendiriliyor.

MACD Göstergesi

BIST 100 Endeksi MACD (Hareketli Ortalama Yaklaşma Uzaklaşma Doğrusu. Bu doğru söz konusu varlığın yön ya da trendindeki değişiklikleri göstermes için kullanılıyor) geçen ay sinyal doğrusunun altına düştü ve sıfır doğrusunun altına indi. Bu da aşağı bir gösterge.

Göreceli Güç Endeksi

BAzı göstergeler ise daha az aşağı yönlü. Ata Yatırım analisti Murat Barışık, Bloomberg News'a telefon yoluyla yaptığı değerlendirmede, "Geçtiğimiz haftaki satış dalgasının ardından, satış sinyalleri, aşırı satış seviyelerine yaklaşılması ile birlikte, muhtemelen yavaşlayacak," dedi.

BIST 100 Endeksi'nin 14 günlük göreceli güç endeksi (RSI), Cuma günü kilit 30 seviyesinin altına düşmesinin ardından, aşırı satım bölgesinin dışına çıktı. Teknik analistler, bu aşağı bölgenin dışına çıkılmasını, hisse senetlerinin çok fazla düştükten sonra yönünü değitirebileceğinin bir işareti olarak değerlendiriyor.

-Bloomberg News'tan çevrilmiştir-