Sabancı: Türkiye linyite yatırım yapmalı
Sabancı Holding YKB Sabancı, "Enerjisa olarak, ortağımız E.ON ile birlikte sektörde 11 milyar dolar yatırım yaptık" dedi
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye'de orta ve uzun vadede sağlıklı bir enerji piyasası oluşacağına inandığını söyledi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Sabancı, petrol fiyatlarının düşük olması nedeniyle enerji sektöründe dünya genelinde büyük belirsizlik bulunduğunu ifade etti.
Türkiye enerji endüstrisinde büyük yatırım yapan özel sektörün de fazla kapasite ve düşük enerji fiyatlarından dolayı kritik bir dönem yaşadığını belirten Sabancı, "Bu konuda hükümet ile yakın görüşmelerimiz devam ediyor." dedi.
Sabancı, düşük petrol ve doğalgaz fiyatlarının uzun süre devam edeceğinin öngörüldüğünü, bu durumun Türkiye'de enflasyonun azalması, cari açığın daralması ve ekonominin büyümesi için olumlu olduğunu söyledi. Sabancı şöyle devam etti:
"Türkiye, geçici düşük petrol ve gaz fiyatlarına aldanmamalı. Türkiye'nin kendi kaynaklarına, gücüne, linyitine yatırım yapması lazım. Maalesef, bizim linyitimizin kalorisi düşük. Bunu en ileri teknolojiyle, çevre dostu olarak yapmak lazım. Tabi yatırım harcamaları (capex) çok yüksek olduğu için desteğe ihtiyaç var. Türkiye'de kısa vadede zorluklar var, ama orta ve uzun vadede sağlıklı bir elektrik ve enerji piyasası oluşacağına inanıyoruz. Enerjisa olarak, ortağımız E.ON ile birlikte, sektörde 11 milyar dolar yatırım yaptık."
Sabancı, son 12 yılda Türkiye enerji sektörüne bakıldığında, elektrik üretiminde yüzde 60, dağıtımında ise yüzde 100 özel sektöre geçildiğine, bu ilerlemenin, hazine garantisi olmadan tamamen özel sektör ve yabancı sermaye yatırımıyla gerçekleştiğine dikkati çekti.
- "Düşük petrol ve gaz fiyatları yenilenebilir enerji yatırımlarını azalttı"
ABD'deki MIT Üniversitesi'nin (Massachusetts Institute of Technology) "Enerji Girişimi Danışma Kurulunda" da görev alan Sabancı, düşük petrol ve gaz fiyatları yüzünden yenilenebilir enerji alanında yatırımların düştüğünü belirterek, "Enerji sektöründe Türkiye için iyi olarak gözüken bu resim aslında bazı şeyleri bozuyor, ancak ana doğrulardan da sapmamak lazım." dedi.
Sabancı Üniversitesi'nin Enerji Teknolojileri ve Yönetimi yüksek lisans programının disiplinler arası çalışmalar yürüttüğünü belirten Güler Sabancı, enerji sektörünün sadece tek bir yönüyle değil, yönetimi, mühendisliği, finansmanı, siyaseti, jeostratejik önemi, ekonomik boyutu ve çevreye olan duyarlılığıyla da ele alınması gerektiğini kaydetti.
Sabancı, disiplinler arası çalışan ve daha çok araştırma yapan merkezler kurmak istediklerini, Sabancı Üniversitesi’nin İstanbul Uluslararası İklim ve Enerji Merkezi’nin, enerji ve iklim değişikliği alanında sektördeki aktörler, uluslararası kuruluşlar ve araştırma kurumlarıyla ortak çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Merkezin, 10 Haziran’da İstanbul’da 7’inci Uluslararası Enerji ve İklim Forumunu düzenleyeceğini belirten Sabancı, foruma Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Uluslararası Enerji Ajansı Direktörü Fatih Birol’un yanı sıra alanında uzman bir çok önemli ismin de katılacağını bildirdi.
AA