KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:10'da güncellendi)

Asya hisse senetleri, Avrupa ve ABD vadelileriyle düşerken, emtia Fed tutanaklarının Haziran ayında faiz artırımının masada olduğunu işaret etmesinin ardından düştü. Dolar ölçütü gücünü artırarak, altı ayın en büyük sıçramasının üzerine ekledi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi, Fed tutanaklarının, yetkililerin ekonomik ilerleme devam ederse gelecek ay borçlanma maliyetlerini artırma taraftarı olduğunu işaret etmesinin ardından, altı haftanın düşüğüne geriledi. Avustralya, Çin ve Güney Kore para birimleri iki ayı aşkın sürenin en zayıf seviyesine düştü. Petrol fiyatları geriledi ve bakır en son Şubat ayında görünen seviyelere indi. Altın ve gümüş ise Mayıs ayında yeni seviyelere düştü. 10 yıllık Singapur tahvilleri, ABD hazine tahvillerinin yılın en büyük kaybını kaydetmesinin ardından, Nisan’dan beri en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Fed tutanakları,

Pazartesi’ye kadar ABD borçlanma maliyetlerinin Haziran ayında değişeceğine dair beklentilerini neredeyse sıfırlayan piyasaya şok etkisi yarattı. Federal fon vadelileri,faiz artırımı olasılığının, önceki seansta enflasyon, konut başlangıçları ve sanayi üretiminin ekonomistlerin tahminlerini aşmasının ardından üç katına çıkarak yüzde 12 olarak göstermesinin ardından, Çarşamba günü yüzde 32’ye çıktığını gösterdi. Değişim, Japonya’nın büyük olasılıkla cansız küresel ekonomik büyümeye cevap olarak ilave mali harcamalar için çalışacağı G7 maliye bakanları toplantısından önce gerçekleşmiş oldu.

Tokyo'da Ichiyoshi Asset Management Co.'dan Mitsushige Akino, “Fed tutanakları, yetkililerin Haziran faiz artırımı için piyasaların beklentilerini artırma isteklerini gösterdi.” dedi ve “ABD ekonomisi FOMC’nin faiz artırağı kadar iyiye gidiyor. Ancak küresel ekonomi düşüşte ve yatırımcılar Fed’in gerçekten de faizi artırıp artıramayacağından emin değil.” diyerek görüş bildirdi.

MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi, New York’ta saat 09:31 itibariyle yüzde 0.8 düşerek, 8 Nisan’dan beri en düşük seviyesine geriledi. Bloomberg Dolar Endeksi, dün yüzde 0.8 sıçradıktan sonra, yüzde 0.3 yükseldi. ABD Çalışma Bakanlığı’nın açıkladığı veriye göre, işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta bir yılın zirvesinden düştü ancak yine de ekonomistlerin beklentilerinden yüksek geldi.

 

-Hisse senetleri

Stoxx Europe 600 Endeksi, BHP Billiton Ltd. Ve Rio Tinto Group’un emtianın gerileyerek madencilikteki kayıplara öncülük etmesiyle yüzde 0.5 düştü. Avrupa hisse senedi ölçütü bir aydır en az yüzde 1 artış gösteremeden geçirdi ve 20 Nisan’daki zirvesinden de yüzde 4.1 aşağıda seyrediyor. 

Bayer AG, dünyanın en büyük ikinci tohum üreticisi Monsanto Co.’nun Alman şirketinden talep edilmemiş bir devralma teklifi aldığını açıklamasının ardından yüzde 7.6 düştü. Thomas Cook Group Plc, Türkiye ve Belçika’daki terör olaylarının getirdiği zararlar neticesinde bu yılki karının analist beklentilerinin dibinde olacağı konusunda uyardı.

Merck KgaA, beklentilerden daha iyi kar açıklamasının ardından yüzde 3.7 yükselerek dört ayın zirvesine ilerledi. Technip SA, FMC Technologies ile birleşeceğini açıklamasının ardından yüzde 11 yükseldi.

S&P 500 Endeksi yüzde 0.4 düşerek 2,040.32 puana gerileyerek yedi haftanın düşüğüne doğru yöneldi. 

Wal-Mart Stores Inc., ilk çeyrek sonuçlarının beklenenden iyi olmasıyla yükselerek perakendecilik piyasasının batmakta olduğuna dair korkuları dindirdi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 düştü. Ham madde üreticileri ve enerji hisseleri düşüşe öncülük etti. Dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Billiton Ltd., yüzde 4’ten fazla düştü. Japonya’nın en büyük petrol ve gaz araştırma şirketi Inpex Corp. ise Şubat’tan beri en büyük düşüşünü kaydetti.

-Para Birimleri

Yen, son seanstaki yüzde 1’lik düşüşn ardından hafif değişerek dolar başına 110.04’e geldi. Pound ise dün yüzde 1.8 yükseldikten sonra yüzde 0.3 artarak euro başına 76.59 seviyesine ilerledi.

Avustralya doları yüzde 0.5 kadar zayıflarken, Endonezya, Malezya ve Güney Kore para birimleri yüzde yaklaşık yüzde 0.8 düştü. Güney Afrika randı, son seansta yüzde 2 değer kaybettikten sonra yüzde 0.3 tırmandı. Malezya, Endonezya ve Güney Kore bugün para politikası değerlendirmesi yapacak.

Çin’in yuanı Şanghay onshore piyasasında yüzde 0.1 kadar düştü. Offshore işlemlerde ise daha volatil olan yuan, dün Ocak ayından beri en büyük düşüş olan yüzde 0.5’lik kayıptan sonra yüzde 0.3 sıçradı.

-Emtia

Batı Teksas petrolü, yüzde 2.3 düşerek varil başına 47.07 dolara geldi ve dünkü yedi ayın zirvesinden olan düşüşünü genişletti. Dün ABD'den gelen veri stokların beklenmedik bir şekilde yükseldiğini ve 80 yılı aşkın sürenin en yüksek seviyesinde olduğunu göstermişti.

Altın, dün yüzde 1.6 düştükten sonra, yüzde 0.9 gerileyerek ons başına 1,246.67 dolar oldu ve üç haftanın düşüğüne geriledi.

(17:10'da güncellendi)

Advertisement