Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Wall Street,stratejistlerin olası sonuçları tahvil piyasasındaki uyarıyla görmesiyle, Fed’in faizleri yükseltme konusundaki şahin tonunun karşısında duruyor.

Hazine tahvilleri, Fed tutanaklarının Haziran ayı faiz artırımı olasılığını yeniden yükseltmesiyle, Kasım ayından bu yana en büyük haftalık düşüşünü gerçekleştirdi. Dolar yükseldi ve tahvil piyasası enflasyon beklenti ölçütleri düştü. Traderlar, bu hafta 2007’den beri en düz seviyesine gelen 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri arasındaki boşluğun önümüzdeki üç yıl içinde kapanacağına paralarını koyuyor.

Bank of America Merrill Lynch analistleri,”Kısa dönem bedellerinin uzun dönem bedellerini geçmesi durumunda oluşan, faiz eğrisinin tersine tönmesi resesyonun bir habercisi. Bunun sonucunda tahvil yatırımcılar,”yanlış politika yatırımını” yeniden alevlendiriyor ya da yetkililerin faizi çok hızlı artırarak büyümeyi bastıracağı görüşünde oluyor.” dedi.

Analistler traderların 10 yıllık tahvil faizleirin üç yılda iki yıllık borçtan sadece yüzde 0.25 fazla kazanç sağlatacağına paralarını yatırmalarını söyledi ve türev fiyatların traderların faiz farkının önümüzdeki üç sene içinde yarıya ineceğini, 96’dan 47’ye, gösterdiğini söyledi. En son 2 yıllık tahvil faizlerinin 10 yıllık tahvil faizlerinden yüksek olduğunu yıl, küresel ekonomik kriz öncesi, 2007’nin ilk çeyreğindeydi.

İki Fed yetkilisi 17 Mayıs’ta en az iki faiz oranının bu yıl için olası olduğunu söylemişti. Fed tutanakları da bir gün sonra birçok yetkilinin ekonomik büyüme ve enflasyon güçlenmeye devam ederse Hazira’da faiz artırımına gitme taraftarı olduğunu gösterdi. Bu da, 10 yıllık tahvil faizlerinde, 6 Kasım’dan beri en büyüğü olan, 14 baz puanlık yükselmeye neden oldu.