Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:40'ta güncellendi) 

ABD hisse senetleri, S&P 500'ün 2,100 seviyesine çıkamamasıyla hafif değişerek kapanırken, Brent petrol altı ay sonra ilk kez 50 doları aştıktan sonra kazançlarını sildi.

ABD'de petrol stoklarının azaması ve Nijerya ve Venezuela'da üretimin daralması, Ocak ayındaki en düşük seviyesinden beri yüzde 80'den fazla yükselen Brent petrolüne destek oldu. Bloomberg Emtia Endeksi dünkü rallinin ardından hafif değişti ve Stoxx Europe 600 Endeksi ise kazançlarını üçüncü güne taşıdı.

Norveç kronu ve Malezya riggiti para birimleri arasında en iyi performansı gösterirken dolar düştü. Katar tahvilleri, hükümetin tahvil satışından 9 milyar dolar elde etmesinin ardından değer kaybetti. Yüksek nota sahip özel sektör tahvillerinin temerrüte karşı sigorta maliyetleri (CDS'ler) düşüşünü beşinci güne taşıdı ve bu son altı haftanın en uzun düşüş dönemi oldu.

Brent petrolü, Ocak ayında 12 yılın en düşük seviyesini gördükten ve küresel piyasalarda sarsıntı yaratıp, dünya ekonomisine ilişkin endişeleri artırdıktan sonra toparlandı. Şimdi, Uluslararası Enerji Ajansı ve Goldman Sachs Group Inc., düşük fiyatların arzın azalmasına neden olmasından dolayı küresel fazlalığın azalmakta olduğunu kaydediyorlar. Bu durum, petrol fiyatlarını deflasyon tehdidinin ortadan kalkmasına yetecek kadar yüksek ve aynı zamanda ekonomik büyümeyi engellemeyecek kadar düşük seviyelere getirebilir.

BGC Parners piyasa stratejisi Michael Ingram, "Kritik noktaya geldiğimiz söyleyebiliriz; tüketicilere destek olacak ve sektörde işten çıkarmaları önleyecek kadar düşük ve merkez bankalarını ve tahvil piyasalarını tedirgin etmeyecek kadar yüksek değil" dedi.

S&P 500 endeksi, finans hisselerindeki kayıpların telefon ve tüketici hisselerindeki kazançlarla dengelenmesinin ardından, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1'de an düştü. Goldman Sachs yüzde 1.3 düşerken, Verizon Communications Inc. ve Coca Cola Co., 120. yılını kutlayan Dow Jones endeksindeki en iyi kazançları gerçekleştirdi. 

Temmuz vadeli Brent petrol, 50.51 dolara ulaştıktan sonra, Londra'da 15 sent düşerek varil başına 49.48 seviyesine geriledi. Petrol fiyatları, yüzde 1 yükselen Norveç kronunu destekledi. 

Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düşerek, kaybını ikinci güne taşıdı.

(23:40'ta güncellendi)