Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa hisse senetleri, traderlar faiz artırımıyla ilgili ipuçları için Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günkü konuşmasını beklerken, ekonominin yüksek ABD faizlerine karşı dayanıklı olduğuna ilişkin iyimserliğin etkisiyle ardı ardına üçüncü haftalık kazançlarını genişletti.

Stoxx Europe 600 Endeksi, Londra saatiyle 12:18'de yüzde 0.1'in altında yükselerek haftalık kazançlarını yaklaşık yüzde 3.3'e genişletti. Endekste hacim, İngiltere ve ABD'de Pazartesi günkü tatiller öncesinde Cuma günü, bir aylık ortalamanın yüzde 29 altında seyretti.

Avrupa hisse senetleri, Şubat ayından bu yana en güçlü haftalık yükselişine yönelerek, Şubat düşüğünden beri kaydedilen yüzde 16'lık yükselişi devam ettirdi. Fed yetkililerinden gelen şahin yanlısı açıklamalar sonrasında traderlar, Haziran ayı faiz artırımı ihtimalini yüzde 28'e çıkardı. Temmuz ayında gidilebilecek olası bir Fed faiz artırımı ihtimali ise yüzde 50'nin üzerinde. Yellen, Cuma günü Avrupa piyasalarının kapanmasının ardından konuşma yapacak.

Zürih'te R&A Group Research & Asset Management araştırma birimi yöneticisi Otto Waser, “Piyasalar hazırlıklı ve (faiz artırımını) fiyatlamaya dahil edecek zamanları vardı. Fed faiz artırımı bir şey değiştirmiyor fakat ABD ekonomisinin rayında olduğuna ilişkin daha fazla güven veriyor.