Aile Akademisi'nde tasarruf ve BES konuşuldu
Aile Akademisi Programı'nda finansal okur yazarlık çerçevesinde tasarruf ve BES konuları masaya yatırıldı
BloombergHT Televizyonunun Aile Akademisi Programı'nda Aslı Şafak, Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu ile finansal okur yazarlık çerçevesinde tasarruf ve BES konularını ele aldı.
Prof. Dr. Sadi Uzunoğlu, Türkiye'de gelirin harcanmayan kısmına tasarruf denilirken, Avrupa'da ve ABD'de tasarruf denilince harcanmayan paranın portföy yönetimi şeklinde profesyonel olarak yönetilmesi veya profesyonel bir fona ya da bankaya mevduat olarak veya BES'e yatırarak yönettirilmesi şeklinde anlaşıldığını belirtti.
Tasarrufun çok farklı şekillerde yapılabileceğinin altını çizen Uzunoğlu, konuya ilişkin “Örneğin Japonlar elektrik tüketimlerinin yüzde 3'ünü tuvaletleri ısıtmak için kullanmışlar. Tsunamiden sonra nükleer santrallar kapandığındabundan vazgeçmişler ve birden bire yüzde 3'lük bir tasarruf sağlamışlar” yorumunda bulundu.
“Fon yönetimi finansal farkındalık gerektirir. Profesyonel yardım mekanizması olmalı”
BES konusunda kaygılı olduğunu ve devletin bu konuda sıkı denetim uygulaması gerektiğini dile getiren Sadi Uzunoğlu, yeni işe başlayanlarda devlet katkısı ve işveren katkısı olmaması durumunda zorunlu hale getirilen BES'in ne kadar faydalı olacağının çok iyi tartışılması gerektiğini söyledi.
Uzunoğlu, yeni işe başlayanlarda alınan katkı payına devlet katkısı ödenip ödenmemesinin kesin olmadığını ifade etti.
BES'in çok oynak bir piyasa olduğunu ve fonların yönetiminin profesyonel bir karar gerektirdiğini, yani finansal farkındalık gerektirdiğini belirten Uzunoğlu, bireylerin tek başına yapabilmelerinin mümkün olmadığını, burada profesyonel bir yardım mekanizmasının devreye girmesi gerektiğine değindi.