Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Asya hisse senetleri, zayıf çıkan ABD tarım dışı istihdam verisinin dünyanın en büyük ekonomisinin ivme kaybetmekte olduğuna ilişkin endişeleri artırmasının ardından değer kaybetti ve bölge hisse senetlerinin gösterge endeksibeş haftanın en yüksek seviyesinden geri çekildi.

MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 0.5 düşerek Tokyo saati ile 09:06'da 129.12 seviyesine indi. Tarım dışı istihdamda gerçekleşen 38,000'lik artış, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin en kötü tahmininin de altında çıktı ve bu durum, hisse senetlerinde görülen düzensiz toparlanmayı durdurdu ve ABD ekonomisindeki büyümenin yukarı dönmesine şüphe oluşturdu. Fed'in Temmuz sonuna kadar faiz artırma olasılığı, istihdam verisinin ardından, bir hafta önceki seviyesi olan yüzde 50'den yüzde 27'ye düştü ve bu yılın son toplantısı olan 14 Aralık'a kadar yüzde 50 olasılık görülmüyor.

Melbourne'de IG Ltd. piyasa analisti Angus Nicholson, "Sadece bir veri trendi oluşturmaz, ancak 2010 yılından bu yana görülen en kötü istihdam ayrıca ABD ISM iamalat dışı PMI verisindeki 2.6 puanlık düşüşle aynı zamanda meydana geldi.. Bu durum daha endişe verici bir trendin oluşmakta olduğu korkularını derinleştiriyor" dedi.

Japonya'da Topix Endeksi yüzde1.8 düşerken, yen dolar karşısında 106.62 seviyesinde işlem görüyordu. Japonya para birimi Cuma günü yüzde 2.2 güçlendi. Avustralya'da S&P/ASX 200 Endeksi fazla değişmedi. Güney Kore ve Yeni Zelanda'da piyasalar tatil nedeniyle kapalı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 0.3 yükseldikten sonra kazancını geri vererek yüzde 0.1 geriledi.