Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:25'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, S&P 500'ün 10 ayın zirvesine tutunmasıyla birlikte, bankacılık hisselerinin geç saatteki işlemlerde düşmesiyle, kazançlarını azalttı. Küresel hisse senetleri ham petrol fiyatıyla yükselirken, dolar Fed'in faiz artırmada aceleci davranmayacağına yönelik iyimserlikle düştü.

S&P 500 yüzde yükselişini yüzde 0.5 azaltırken, Nasdaq Bileşilk Endeksi bioteknoloji hisselerindeki düşüşlerin etkisiyle geç saatteki işlemlerde negatife döndü. Petrol fiyatları varil başına 50 doların üzerine çıkarak, enerji hisse senetlerini yedi ayın zirvesine itti. Dolar bir ayın düşüğüne gerileyerek gelişen piyasa hisse senetlerini ve para birimlerinin kazançlarını dördüncü güne taşımasına yardımcı oldu. Hazine tahvilleri yükseldi, 10 yıllık faizler yüzde 1.71 oldu.

Yatırımcılar, Fed Başkanı Janet Yellen'ın faiz oranlarını yalnızca kademeli artıracağını açıklamasından geçtiğimiz haftaki istihdam piyasasındaki zayıflığa baktı. Emtianın boğa piyasasına girmesiyle ve güçsüz doların çok ulusl firmaların gelir beklentilerine yardımc olmasıyla, endeks Çin'deki ve Avrupa'daki yavaşlamanın kötüleşmediğine yönelik işaretlerin desteğiyle, Şubat ayındaki düşüğünden beri yüzde 15 sıçradı.

Chicago'da BMO Global Asset Management porföy yöneticisi Jon Adams, "Hisse senedi piyasaları, Cuma günü kötü gelen ücretlere rağmen oldukça dirençli oldu ve beklentiler oldukça iyi bir yerde." dedi ve "S&P 500'ün, Mayıs 2015'teki zirvesine yakın olması çok önemli ancak gelirlerin bu yıl içersinde önemli ölçüde yükselmesi bekleniyor. Dört çeyrek arka arkaya zayıf gelirler gördük, bu yüzden şu an olduğumuz noktayı doğrulamak için toplam gelirlerde büyüme görmeye ihtiyacımız var." diyerek görüş bildirdi.

- Hisse Senetleri

S&P 500, New York'ta saat 16:00 itibariyle yüzde 0.1 yükselerek 2,112.24 puana ilerledi. Emtianın boğa piyasasına girmesiyle ve güçsüz doların çok uluslu firmaların gelir beklentilerine yardımcı olmasıyla, endeks Şubat ayındaki düşüğünden beri yüzde 15 sıçradı. 

Enerji hisseleri yüzde 2.2 yükselerek Kasım'dan beri en yüksek seviyesine geldi. Grup, geçtiğimiz yılki yüzde 24'lük bozgunun ardından bu sene yüzde 14 ralli yaptı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.1 düştü.

MSCI'ın küresel endeksi yüzde 0.6 yükselerek, 20 Nisan'dan beri en güçlü seviyesinde kapatmaya yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi iki haftanın en büyük tırmanışını gerçekleştirdi. Almanya'nın DAX Endeksi, ülkedeki sanayi üretiminin Nisan ayında sıçrama yaptığını göstermesinin ardından, Avrupa piyasalarındaki en iyi performansı gerçekleştirdi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 1.8 yükseldi. Filipin Stock Exchange Endeksi yüzde 1.5 ralli yaptı ve Güney Kore'nin Kospi'si yüzde 1.3 yukarı tırmandı.

- Emtia

Bloomberg Emtia Endeksi, yüzde 0.2 yükselerek, Mart ayından beri en uzun serisi olan arka arkaya beşinci kazancını gerçekleştirdi. Ham madedleri 25 yılın en düşüğüne iten 4 yıllık ayı piyasası, arz kısıtlamalarının soya fasulyesinden çinkoya iyileşme sağlamasıyla sona erdi.

Altın, yatırımcıların kademeli olsa da bu yıl faiz artırımı olacağını beklemesiyle yüzde 0.1 düşerek, aylık kazancını yüzde 2.5'e azalttı. Bakır, 2004'ten beri stoklarda en büyük iki günlük artış gösteren verinin ardından yüzde 2.2 düşerken, alüminyum yüzde 0.2 geriledi.

Petrol, Çarşamba günü açıklanacak olan ve stokların üçüncü haftalık düşüşünü kaydettiğini göstermesi ve küresel fazlalığın azaldığını işaret etmesi beklenen veri öncesi, 10 ayı aşkın sürenin zirvesinden yükseldi. Batı Teksas petrolü, dün yüzde 2.2 tırmanarak 10 ayın zirvesine geldikten sonra yüzde 0.7 yükselerek varil başına 50.36 dolar oldu.

- Para Birimleri

Dolar, yatırımcıların Janet Yellen'ın faiz artırımının yakın bir zamanda gerçekleşmeyeceği açıklamalarını göz önünde bulundurmasıyla, önemli para birimlerinin çoğu karşısında düştü. Bloomberg Dolar Spot Endeksi, yüzde 0.2 düşerek, 11 Mayıs'tan beri en güçsüz kapanışına yöneldi.

Pound, yüzde 0.8 yükseldi. Sterlin geçtiğimiz haftalarda, Brexit oylamasının hangi yönde ivme aldığına bağlı olarak dalgalanmıştı. Sterlin'deki tırmanış, dün üç anketin oy kullanacakların birlikten ayrılma taraftarı olduğunu göstermesiyle gelen düşüşün ardından geldi. Yine aynı gün iki anket ise birlikte kalmak isteyenlerin hafif önde olduğunu gösterdi.

- Tahviller

ABD 10 yıllık tahvil faizleri, dün 4 baz puan yükseldikten sonra, bugün yüzde 1.71'e geriledi. 10 yıllık Almanya tahvilleri ise 4 baz puan düşerek, rekor bir seviye olan yüzde 0.048'e geriledi.

(23:25'te güncellendi)