Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Merkez bankacıları “Brexit” baskısı altında

Merkez bankacıları "Brexit" baskısı altında

Merkez bankacılarının para politikaları, Brexit riskiyle karşı karşıya

Giriş: 08 Haziran 2016, Çarşamba 09:33
Güncelleme: 08 Haziran 2016, Çarşamba 09:34

Washington'dan Bombay'a merkez bankacılarının politika kararları, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkma riskiyle zor bir duruma girmesi durumuyla karşı karşıya.

Bu hafta konuşma yapan en üst düzey para politikası yapıcısı olan Janet Yellen, Brexit'in önemli ekonomik etkileri olabileceğini belirtmişti. Söz konusu endişeler, Hindistan Merkez Bankası Başkanı Raghuram Rajan tarafından da dile getirildi.

İngiltere Merkez Bankası (BOE) Başkanı Mark Carney, İngiltere'nin AB'den ayrılmayı seçmesi durumuna karşı alarmda. Uluslararası endişeler, Avrupa'daki bir parçalanmanın finansal piyasalarda netliğin kaybolmasına ve ticaretin istikrarsızlaşmasına yol açarak küresel ekonomiyi olumsuz etkileyeceği yönünde.

Brexit riski tek başına, merkez bankalarını politika değişkliğine gitmeyerek 23 Haziran referandumu sonrasına ertelemeye sevk ediyor olabilir; bu, Fed gibi erken sıkılaştırmanın önüne geçmek için olabilir, ya da Avrupa Merkez Bankası (AMB) gibi daha sonra lazım olabilecek teşviği saklamak için de olabilir. Çoğu ekonomiste göre Japonya Merkez Bankası (BOJ) gelecek hafta herhangi bir politika değişikliğine gitmeyerek, ek genişlemeci politikalarını Temmuz ayına erteleyecek.

Londra'da Roubini Global Economics LLC ekonomisti Brunello Rosa, “Merkez bankacıları ihtiyatlı davranarak yanılmayı tercih ediyor. Eğer Brexit gerçekleşirse, finansal piyasalarda önemli bir süre volatilite hakim olacaktır. Bu nedenle endişelenmekte haklılar” dedi.