Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Küresel piyasalarda “Brexit” ile riskten kaçış sürüyor

Küresel piyasalarda "Brexit" ile riskten kaçış sürüyor

Küresel piyasalarda İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) çıkışının oylanacağı referandum önce riskten kaçış algısı devam ediyor (23:20'de güncellendi)

Giriş: 14 Haziran 2016, Salı 07:49
Güncelleme: 14 Haziran 2016, Salı 23:20

(23:20'de güncellendi)

Yeni anket sonuçlarının İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden çıkacağına yönelik endişeleri artırmasıyla, hisse senetleri Şubat'tan beri en uzun düşüşüne yöneldi; İngiltere poundu düştü ve güvenli varlıklara yönelik talep Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizlerini tarihinde ilk defa sıfırn altına yolladı.

Volatilite ölçütleri, S&P 500 ve MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi'nin düşüşlerini dördüncü güne taşımasıyla ve sterlinin iki ayın düşüğüne gerilemesiyle sıçradı. Hazine tahvilleri, anketlerin İngiltere'nin 23 Haziran'da Avrupa Birliği'nden ayrılacağını göstermesiyle, faizlerin dünyanın birçok yerinde, görülmemiş seviyelere düşmesiyle sıçradı. Yen 31 önemli önemli para birimi karşısında yükselirken, petrol kayıplarını silerek 48 dolar civarında işlem gördü.

İngitere'nin AB üyeliğinin durumunu belirleyecek olan referandum, ABD ve Japonya'daki merkez bankası toplantılarına rağmen bu haftanın odak noktası olarak belirdi. Devlet tahvili faizleri ve volatilite ölçütleri, yatırımcıların Brexit olasılığını dünya ekonomisine yönelik yükselen bir tehdit olarak gördüğünün kanıtı. 23 Haziran'daki referandum öncesi yapılan anketlerin beş tanesi "Ayrıl" oylarının önde olduğunu gösteriyor. İngiltere'nin en çok satan gazetesi the Sun da, birlikten ayrılmayı destekliyor.

Hisse senetlerinde beklenen fiyat dalgalanmalarına ilişkin gösterge yükseliyor. Uluslararası Para Fonu (IMF) ve diğer kurumlar, Brexit'in gerçekleşmesi duırumunda durumun etkileri konusunda uyarıda bulunuyor. Çarşamba günü açıklanacak Fed ve Perşembe günü açıklanacak Japonya Merkez Bankası (BOJ) para politikası kararları, finansal piyasalarda bu haftaki volatil hareketlere ekleniyor.

UBS Group AG bölgesel CIO'su Kelvin Tay, “Piyasa Brexit'i fiyatlamaya çalışıyor ve sonuç olarak güvenli varlıklara doğru bir kaçış var. Şimdi oylamanın kendisinden önce çok önemli bir döneme giriyoruz. Buradan itibaren volatilite artacak” şeklinde görüş bildirdi.

Fed, Salı günü iki gün sürecek olan politika toplantısına başlayacak. Vadeli piyasada Haziran ayında gidilebilecek bir faiz artırımına verilen ihtimal yüzde 0'da bulunuyor. Temmuz ayında gidilebilecek bir faiz artırımına verilen ihtimal ise Mayıs ayı sonundaki yüzde 53'ten yüzde 16'ya gertilemiş durumda. Bloomberg anketine katılan 40 ekonomistin yaklaşık yüzde 28'i BOJ'un Perşembe günü rekor düzeydeki parasal teşviğini artırmasını bekliyor. Ankete katılanların yüzde 55'inin tahminleri ise, ek teşviğin 29 Temmuz'da açıklanacağı yönünde.

S&P 500, yüzde 0.7 kadar düştükten sonra, New York saatiyle 16:00'da yüzde 0.2 düştü. CBOE Volatilite Endeksi kazancını silerek yüzde 2.2 düştü. Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.9 düşerek, Şubat'tan beri en büyük beş günlük düşüşüne yöneldi. Euro bölgesi volatilite ölçütü yüzde 12 sıçradı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşerek, Ocak'tan beri en sert dört günlük düşüşüne yöneldi. Rusya, Güney Afrika ve Filipinler'deki hisse senedi endeksleri en az yüzde 1.3 düştü.

Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizleri 3 baz puan düşerek, eksi 0.01'e geldi, bu da elinde tahvil bulunduran ya da satın alan yatırımcının, vade dolumunda yatırdıklarından daha az para alacakları anlamına geliyor.

Melbourne'de IG Ltd. baş piyasa stratejisti Chris Weston, “Trader olarak hayatta kalmak ve başarılı olmak için volatiliteye ayak uydurmak zorundayız. Burada kilit değerlendirme şu olmalı: Eğer gerçekten AB'den ayrılma durumu görülürse piyasada ani şoklar oluşunca ne olur? Bu kez merkez bankaları ne yapabilir? Tabiki daha öncekilerden çok daha az şey yapabilirler” dedi.

Sterlin yüzde 1.1 değer kaybetti ve dolar karşısında 1.4108 seviyesine geldi.

Stockholm'da SEB AB trading stratejisti Richard Falkenhall, “Şimdi her şey Brexit'le ilgili. Spekülatif hesaplar dolarda ve yende uzun pozisyon aldılar. Aynı zamanda insanlar sterlin ve euroda kısa pozisyon alıyorlar. Anketlere bakarsanız tüm zamanlardan daha fazla risk olduğunu görürsünüz. Yani bu noktada belirsizlik hakim” dedi.

Yen yüzde 0.1 yükselerek bir ayın zirvesine yaklaştı. Japonya parası euro karşısında kazançlarını altıncı güne taşıdı. MSCI Gelişen Piyasa Para Birimi Endeksi yüzde 0.5 düştü ve dört gün içinde yüzde 1.5 geriledi. Rus rublesi ve Polonya zlotisi kayıplara öncülük etti.

Japonya 10 yıllık hazine tahvil faizleri eksi yüzde 0.175'e geriledi. Avustralya 10 yıllık tahvil faizi ise tüm zamanların düşüğü olan yüzde 2.05'e geriledi.

ABD petrolü (WTI) yüzde 0.8 düştü ve ABD petrol üretimi ve stok verileri öncesi kayıplarını dördüncü güne taşıyarak varil başına 48.49 dolara geriledi. WTI geçtiğimiz hafta varil başına 51.67 dolar ile Temmuz 2015'ten bu yana görülen en yüksek seviyesini görmüştü.

Altın, yüzde 3'ün üzerinde artış kaydettiği dört günlük yükselişinin ardından yüzde 0.2 yükselerek ons başına 1,284 dolar civarında işlem gördü.

(23:20'de güncellendi)