Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de 3 şirketin gerçekleştirdiği 4 "Brexit" anketinde Avrupa Birliği'nden (AB) "ayrılma" taraftarları "kalma" yanlılarının önünde gözüküyor.

Pazartesi Döviz piyasalarında yoğun volatilite yaşanırken, pound yüzde 1 kayıp ile yüzde 0.5 kazanç arasında hareket etti. Daha sonrasında akşam saatlerinde "ayrılma" taraftarlarını önde gösteren anketler geldi. Günün devamında "kalma" yanlılarına son darbe, İngiltere'nin en çok satan gazetesi the Sun'dan geldi. The Sun başsayfasında "Brexit"i destekledi.

The Sun gazetesi, "AB'nin dışındayken daha zengin, daha güvenli olabiliriz ve kendi kaderimizi çizebiliriz. ABD, Kanada, Avustralya, Yeni Zelanda ve daha bir çok büyük demokratik ülke halihazırda bunu yapıyor. Eğer kalırsak, Britanya, bir kaç yıl içerisinde Almanya'nın domine ettiği inatla genişleyen federal birlik içerisinde kaybolup gidecek" ifadelerini manşetine taşıdı.

Bu haftaya kadar, Başbakan David Cameron'ın öncüsü olduğu AB'de "kalma" yanlılarının açıklamalarının odak noktasında Brexit'in ekonomik sonuçları konusunda uyarılar bulunuyordu. Cameron mesajının etkili olmadığını anlayarak muhalefetteki İşçi Partisi'nin kendisini kurtarmasını bekliyor. Pazartesi günü, eski Başbakan Gordon Brown, İşçi partisi seçmenlerine AB'te sırtlarını dönmeme yönünde etkili bir çağrı yaptı. Salı günü, partinin mevcut Başkanı Jeremy Corbyn de benzer açıklamalar yapabilir.

Corbyn'in yakınındaki isimlere göre bugün yapacağı açıklamalarda tüm İşçi Partisi seçmenini vatandaşları AB'de "kalma" yönünde oy kullanarak, vatandaşların kendi işlerini ve çalışan haklarını korumaya davet edecek. Corbyn, "İşçi Partisi seçmenini "kalma" yönünde ikna etmek için sadece 9 günümüz var" diyecek.

Corbyn'in mesajı, İşçi Partisi eski Hazine sözcüsü Ed Balls'un AB'nin mülteci sorununu ele alış biçimini eleştirmesinin önüne geçemedi. Balls eleştirilerine rağmen "kalma" yönünde oy kullanma çağrısı yaptı.

Balls Daily Mirror'daki köşesinde, "Avrupa'ya sınırlarını eski düzgün biçimine getirmesi için ve ekonomik göçün önüne yeni kontroller koyması için baskı yapmalıyız. Ancak, AB'den şimdi çıkarsak, bu değişiklikleri yapamayız ve en beter durumla karşılaşırız. Ortak pazarda kalırız ve İsviçre, Norveç gibi serbest dolaşımdaki insanları kabul etmek durumunda kalırız, ya da Ortak Pazar'dan ayrılırız ve istihdam, yatırım ve kamu hizmetlerimizin çöktüğüne tanık oluruz" ifadelerini kullandı.