Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Maliye Bakanı Naci Ağbal bugün açıklanan işsizlik verisinin ekonomide işlerin iyi gittiğini gösterdiğini söyledi. Konuya dair A Haber'e konuşan Ağbal, "Ekonomide iyi gelen rakamlara bir yenisi eklemdi. Beklentilerden daha iyi bir performans. Bu da ekonomide işlerin iyiye gittiğini gösteriyor. Açıklanan rakamlara baktığımızda ekonomide 1 miyon kişiye istihdam oluşturmuşuz yani ekonomi istihdam üretmeye devam ediyor. Güzel bir haber" yorumunu yaptı. 

"Yılın ilk 5 ayında 2004'ten bu yana en yüksek bütçe fazlasını verdik"

Ağbal, ayrıca yaptığı yazılı açıklamayla mayıs bütçe uygulama sonuçlarını değerlendirdi.

Bütçenin mayısta 3,7 milyar lira, ocak-mayıs döneminde de 9,1 milyar lira fazla verdiğini belirterek, bu yılın 5 ayında 2004'ten bu yana en yüksek bütçe fazlasının verildiğini bildirdi.

- "Gelirlerdeki güçlü seyir belirleyici oldu"

Faiz dışı fazla konusunda da güçlü bir performans sergilediklerini belirten Ağbal, mayısta 8,7 milyar lira, ocak-mayıs döneminde ise 33,3 milyar lira faiz dışı fazla verildiğini bildirdi.

Bütçenin, yılın 5 ayında son 13 yılın en yüksek faiz dışı fazlasını verdiğinin altını çizen Ağbal, "Bu performansı bölgemizde artan jeopolitik gerginliklere, dış ticaretteki sorunlara ve küresel finansal piyasalardaki dalgalanmaya rağmen elde ettik." değerlendirmesinde bulundu.

Bütçe performansında gelirlerdeki güçlü seyrin belirleyici olduğunu ifade eden Ağbal, özellikle gelir ve kurumlar vergisinin geçen yılın ocak-mayıs dönemine göre yüzde 16,2 artarak 58,9 milyar liraya ulaştığına dikkati çekti.

Ağbal, aynı dönemde ÖTV ve dahilde alınan KDV gelirlerinin de yüzde 12 arttığını ve vergi geliri artışını desteklediğini belirterek, buna karşın dış ticaretteki zayıf seyre bağlı olarak ithalden alınan KDV'nin yüzde 2,9 ile sınırlı düzeyde arttığını kaydetti.

Vergi dışı gelirlerin ise teşebbüs ve mülkiyet ile sermaye gelirlerinin öncülüğünde geçen yılın ocak-mayıs dönemine kıyasla yüzde 42,1 artışla 47,6 milyar liraya ulaştığını belirten Ağbal, "Böylece vergi dışı gelirlerde bütçe hedefimizin yüzde 58’ine yılın ilk beş ayında ulaşmış olduk." ifadesini kullandı.

Toplam harcamaların ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,8 artarak 221,9 milyar, faiz hariç harcamaların da yüzde 14,7 artışla 197,7 milyar liraya ulaştığına işaret eden Ağbal, son dönemde yapılan düzenlemelerin de etkisiyle personel, mal-hizmet ve cari transferlerdeki yüzde 21 civarındaki artışın bu gelişmede belirleyici olduğunun altını çizdi.

Sermaye giderleri ve sermaye amaçlı transfer harcamalarının ise dönemsel farklılıklardan dolayı Ocak-Mayıs 2015 dönemine göre daha düşük gerçekleştiğini belirten Ağbal, faiz harcamalarının borcun vade yapısına bağlı olarak yılın 5 ayında 24,2 milyar lira ile sınırlı kaldığına dikkati çekti.

- "Mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz"

Bütçe performansındaki başarının AK Parti hükümetlerinin sürdürmekte olduğu mali disiplin politikasının en önemli göstergesi olduğunu vurgulayan Ağbal, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de mali disiplini sürdürmeye devam edeceğiz. Mali disiplin enflasyon ve cari açıkla olan mücadelemizi desteklemek, reformlara mali alan yaratmak ve ülkemizin risk algısını düşük tutmak için son derece önemlidir. Maliye politikamızı, hükümetlerimizin reform programını ivmelendirecek şekilde uygulamaya devam edeceğiz. Vergi ve harcama reformlarımız ile ekonomimizin büyüme performansını geliştirecek, katma değeri yüksek yatırımları ve nitelikli istihdamı destekleyecek ve ülkemizin gelişmiş ülkeler arasında yer almasını sağlayacağız."