"Altın piyasası oldukça durgun"
Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, altın piyasasının fiyat beklentisi nedeniyle oldukça durgun olduğunu söyledi
Antalya Kuyumcular Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ferda Erdem, altın fiyatlarındaki yükselmeye ilişkin, "Fiyat biraz düşer mi beklentisi ile alan olmuyor, fiyat daha da yükselir mi beklentisiyle satan da olmuyor. Şu anda piyasa oldukça durgun." dedi.
Erdem, döviz kurlarının hareketliliği, küresel piyasalardaki gelişmelerin hala belirsiz olması ve petrol fiyatları gibi nedenlere bağlı olarak altının ons fiyatının Türkiye ve dünyada yükselmeye devam ettiğini söyledi.
Altın fiyatlarındaki artışın Türkiye kaynaklı olmadığını vurgulayan Erdem, dünyadaki gelişmelerin yurt içine de yansıdığını, ons fiyatı yükselince ülkede de fiyatların arttığını ifade etti.
Erdem, altın fiyatlarının şu anda çok yüksek olması nedeniyle alışın da satışın da neredeyse olmadığını bildirerek, "Fiyat biraz düşer mi beklentisi ile alan olmuyor, fiyat daha da yükselir mi beklentisiyle satan da olmuyor. Şu anda piyasa oldukça durgun." diye konuştu.
Altın fiyatlarında sert düşüş veya çıkışların sektörü durgunlaştırdığını anlatan Erdem, küçük yatırımcının altın alması için fiyatların daha stabil olması gerektiğini ancak altın fiyatlarının genellikle üç adım ileri, bir adım geri gittiğini dile getirdi.
Erdem, altının uzun vadede kazandırmasını isteyen kuyumcuların sert çıkışlar olmasını istemediğini bildirerek, fiyatların daha fazla yükselmesiyle yastık altındaki altınların çıkmaya başlayacağını kaydetti.
- Fiyatlar düğün erteletiyor
"İki bayram arası düğün yapılmaz" inanışı nedeniyle ramazan öncesi düğün sezonunun başlamasını beklediklerini fakat altındaki yüksek fiyatlar nedeniyle düğünlerin ertelendiğini savunan Erdem, şöyle devam etti.
"İki bayram arası düğün yapmak istemeyenler ramazan öncesinde düğün yapıyordu. 'Düğünü hemen yapalım Kurban Bayramı sonrasına kalmasın' diye düşünülüyordu. Bu yıl altın fiyatları bir anda yükselince insanlar düğünlerini ertelemeye başladı. Ramazan öncesi planlanan düğünler yüksek altın fiyatları nedeniyle ertelendi. Bunu hem duyuyoruz hem de kuyumcular olarak çok hissediyoruz ve yaşıyoruz. 'Düğünü Kurban Bayramı sonrası yapalım, belki altın fiyatları düşebilir' diye düğünler erteleniyor."
- Bu fiyatlardan altın alınıp satılır mı?
Altının uzun vadeli yatırımda her zaman güvenilir liman ve iyi bir yatırım aracı olduğunu belirten Erdem, "Kısa vadeli düşünüyorsanız çok para da kazanabilirsiniz, zarar da edebilirsiniz ama altın uzun vadede her zaman kazandıran bir yatırım aracıdır. Uzun vadede mutlaka kazandırır. Altının dili, dini, ırkı yok, dünyanın neresine giderseniz geçer ama cebinizdeki para bir tahvil, ülke battığı zaman pul oluyor." ifadelerini kullandı.
- Adana'da kuyumcular dertli
Adana Kuyumcular Odası Başkanı Oğuz Başman da sektörde geçmiş yıllardan beri süre gelen durağanlığın bu yıl da devam ettiğini belirterek, kişilerin ellerindeki parayı altına yatırmaktan çekindiğini söyledi.
Bu yıl altın fiyatlarının dalgalı bir seyir izlediğini ve bunun da kendilerine olumsuz yansıdığını ifade eden Başman, "Altın ve dolar fiyatının inişli çıkışlı bir seyir izlemesi ve son aylarda gerek doların gerekse altının ons fiyatının yüksek seyretmesi altın alım satımını durma noktasına getirdi. Bizim altın sattığımız önemli günler olan yılbaşı, Sevgililer Günü ve Anneler Günü de çok sönük geçti. Biz de umudumuzu düğün sezonuna bağladık ancak şu ana kadar piyasadaki durgunluğu giderecek bir alım satım yaşanmıyor." diye konuştu.
- İki bayram arası düğün sezonunu bitirdi
Bu yıl düğün sezonunun Ramazan ile Kurban bayramları arasına denk gelmesinin sezonun oldukça sönük geçmesine neden olacağı tahmininde bulunan Başman, şunları kaydetti:
"Bu yıl ramazan haziran ayıyla başlayıp temmuzda bitecek. Kurban Bayramı da eylül ayı ortaları gibi kutlanacak. Yani arada iki ay gibi bir süre kalıyor. Ancak birçok vatandaşımızda 'İki bayram arası düğün olmaz' kültürü halen yaşatılıyor. Bu nedenle Ramazan ile Kurban Bayramı arasında düğün yapmıyorlar. Tabii bu da bizim işlerimizi olumsuz etkiliyor. Son birkaç yıldır ramazan ayı ve bayramının yaz mevsimine denk gelmesi düğün sezonunun sönük geçmesine neden oluyor."
Geçmişte kuyumcuların yaz mevsimi sadece düğün sezonu için değil, gurbetçi vatandaşların Türkiye'ye gelmesi nedeniyle de dört gözle beklediğini vurgulayan Başman, "Ancak son yıllarda gurbetçilerden de istediğimiz verimi alamıyoruz. Artık gurbetçi vatandaşlarımız da altın almıyorlar. Artık daha ekonomik yollar tercih ediyorlar. Altın alansa düşük ayarlı modelleri tercih ediyor." dedi.
AA