Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB), yayımladığı raporda İngiltere'nin AB'den ayrılmasına (Brexit) ilişkin yapılacak referandumun, küresel ekonomideki gelişmelerin ve jeopolitik risklerin Euro Bölgesi büyümesi için risk teşkil ettiğini bildirdi.

AMB, haziran ayına ilişkin "Ekonomi Bülteni" raporunu yayımladı. Küresel ekonomideki büyümenin 2016 yılının ilk çeyreğinde durgun kaldığı belirtilen raporda, ileriye bakıldığında küresel etkinliğin ılımlı bir hızda devam etmesinin beklendiği kaydedildi.

Düşük faiz oranlarının, iyileşen iş gücü piyasalarının ve artan güvenin gelişmiş ülkelerin ekonomi görünümünü desteklediği vurgulanan raporda, "Bunun aksine, gelişen piyasaların ekonomik görünümü, Çin'deki büyümenin yavaşlaması nedeniyle ve emtia ihraç eden firmaların emtia fiyatlarını daha düşük ayarladığı için daha belirsiz olmaya devam ediyor." ifadeleri kullanıldı.

"Euro Bölgesindeki ekonomik toparlanma sürüyor." denilen raporda, ileriye dönük olarak ise AMB Yönetim Kurulunun ekonomik toparlanmanın ılımlı ancak istikrarlı bir hızda devam etmesini beklediği aktarıldı.

Raporda, AMB personelinin mayıs ayı makro ekonomik projeksiyonlarına kıyasla haziran ayı projeksiyonlarında reel Gayri Safi Yurt içi Hasıla (GSYH) artışını 2016 için yukarı yönlü revize ettiği ve 2017 ve 2018 için ise büyük oranda değiştirmediği anımsatıldı.

Yönetim Konseyinin değerlendirmesinde Avro Bölgesinin büyümesine yönelik risklerin aşağı yönlü kalmaya devam ettiği belirtilen raporda, "Ancak risk dengesi, alınan politika tedbirleri ve uygulanan teşvikle iyileşti. Aşağı yönlü riskler, küresel ekonomideki gelişmeler, İngiltere'deki AB referandumu ve diğer jeopolitik risklerle bağlantılı olmaya devam ediyor." ifadelerine yer verildi.