Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Gezi Parkı'na o tarihi eseri inşa edeceğiz

İstanbul'da düzenlenen "Antik Çağdan 21. Yüzyıla İstanbul" tanıtım etkinliğini katılan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Taksim Gezi Parkı'na o tarihi eseri yapacağız. AKM'nin yerine opera binası yapacağız" dedi

Giriş: 18 Haziran 2016, Cumartesi 22:18
Güncelleme: 18 Haziran 2016, Cumartesi 22:25

Programda konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Ülkemizde şehir tarihi eserleri alanında maalesef, çok ciddi eksiklerimiz var. Şehir tarihleriyle birlikte biyografiler gibi tarihin diğer alanlarında da katetmemiz gereken ciddi mesafe görünüyor. Artık kültür bakanımız da heralde Türkiye tarihini hazırlarsa çok çok iyi olur. Dünya ve bölge tarihi, İslam tarihi, genel Türk tarihi, Selçuklu tarihi, Osmanlı tarihi, hatta henüz 92 yıllık bir geçmişe sahip olmasına rağmen Cumhuriyet tarihi gibi alanların hepsinde de mevcut birikimimizi ileriye taşıyacak çalışmaları süratle hayata geçirmeliyiz. Çünkü tarih, sadece geçmişin hikayesi değildir. Aynı zamanda geleceğimize yön veren bir pusuladır. Buna ihtiyacımız var. Yaşadığımız olayları, ülkemizdeki, bölgemizdeki gelişmeleri, tarihin bize tuttuğu ışık doğrultusunda sürekli yeniden yorumlamak, yeniden değerlendirmek mecburiyetindeyiz. Bizim tarih çalışmalarımızın en önemli eksiğinin bu boyut olduğunu düşünüyorum."

"İNŞALLAH BU ESER BİR ÖRNEK TEŞKİL EDECEKTİR"

"Şu anda gençliğimiz çok ciddi sıkıntılar yaşıyor ve hele hele son dönemlerde liselere, ortaokullara yönelik yapılan saldırıların altında da bu var. Onun için bizim lisedeki yavrularımızı, ortaokuldaki yavrularımızı tarih bilinciyle, çok daha güçlü bir şekilde yetiştirmemiz gerekiyor. Tarihimizi konu eden eserleri cilt cilt kitapların arasına mahkum etmemeli, bugünümüzü anlamak, geleceğimizi öngörmek için daha verimli şekilde kullanmalıyız. Milli Eğitim müfredatınız güçlü hale getirmeliyiz.

İstanbul'un tarihine derinlemesine vakıf olmadan geleceğini sağlıklı şekilde kurmamız mümkün değildir. Şehrimizin Roma ve Bizans geçmişi konusunda zengin bir birikimi olmasına rağmen Yahya Kemal'in deyimiyle, Türk İstanbul'uyla ilgili aynı zenginliği göremiyoruz. Bu durumu süratle değiştirmek zorundayız. İnşallah bu eser bir örnek teşkil edecektir."

"GERİ GETİRİLEMİYECEK KAYIPLAR VERMEDEN BU ADIMLARI ATMALIYIZ"

"Bugün İstanbul'da ve pekçok şehirde gördüğümüz sıkıntıların gerisinde 1930'lardan itibaren, tarihten estetikten kültürden yoksun şekilde yaşanan gelişmelerin payı var. Özellikle 1960'lı 70'li yıllar bu konuda adeta bir faciadır. Şayet Türkiye'nin yeniden yapılanma sürecinin temellerinin atıldığı o dönemde böyle bir vizyonla hareket edilseydi, bugün herhalde şehircilik bakımından çok farklı bir Türkiye manzarasıyla karşı karşıya olurduk. Atalarımız zararın neresinden dönülse kardır diyor. Tabi geri getirilemiyecek kayıplar vermeden bu adımları atmalıyız."

"DÖRT BİNİ AŞKIN VAKIF ESERİNİ BİZLER HAYATA GEÇİRDİK"

"Siyasi hayatım boyunca tüm unsurlarıyla medeniyetimizin yeniden ihyası için mücadele eden bir siyasetçi olarak bu tür çalışmalardan büyük bir memnuniyet duyduğumu belirtmek isterim. Dört bini aşkın vakıf eserini bizler hayata geçirdik. Hepsini ele aldık ve onları bugüne ve geleceğe hazırladık. Hala da devam ediyoruz. Vakıf Katılım A.Ş.'yi kurmaktaki kararlılığımın altında da bu yatmaktadır. İstiyorum bir vakıf, artık o faizin, o bizler için yanlış olan anlayışından kurtulsun ve Vakıf Katılım A.Ş. olarak kazandığını harcayacağı yer vakıf eserleri olsun, öğrenciler olsun, üniversitesi olsun, okulları olsun... "

SAYIN BAŞKANIMA 'CESUR OLACAKSIN' DİYORUM

"Kim ne derse desin bu şehrin bir benzeri yok. Bu şehrin ben hastasıyım. Biz bu şehre çok haksızlık ettik. Evinin içerisinde inek besleyenler var. İnşallah devam eden ve hazırlıkları süren yeni projelerle İstanbul'u çok daha ileriye taşıyacağız. Ben Sayın Başkanıma söylüyorum, 'Cesur olacaksın' diyorum. Eğer cesur olmazsan biz bu işi başaramayız.

"ORAYA O TARİHİ ESERİ İNŞA EDECEĞİZ"

"Cesur olmamız gerekenlerden bir tanesi, bugün burada yine söylüyorum. Taksim'deki Gezi Parkı. Oraya o tarihi eseri inşa edeceğiz. Eğer tarihimize sahip çıkacaksak orada tarihi bir eser vardır, o tarihi eseri oraya yeniden kurduracağız ve adı bunun ister tarih müzesi olur, ister şehir müzesi olur, bunu orada yapmamız lazım. Bunun içinde şuanda çok konuşuluyor ediliyor ya, hani Almanya'dakiler bir şey söylüyor, onlara köşe yaparız orada. O köşede de onların neler yaptıklarını anlatırız. Amerikalılara bir köşe yaparız. Dünya hepsini tanısın. Hepsini görelim. Bu millete iftira atanlar, bu millet onları da görsün. Bizim tarihimiz kara tarih değil, ak tarihtir."

"BİZİM SANAT ANLAYIŞIMIZ BU" DEMEMİZ LAZIM

"Bir diğeri de Taksim meydanındaki maksem. Oraya bir selatin camii yerleşmesi lazım. Bunların projesi herşeyi hazır. Bir diğeri de AKM. Oraya dev bir opera binasını da yerleştirmek suretiyle "bizim sanat anlayışımız bu" dememiz lazım. Şuandaki bina zaten depreme dayanıklı değil, o yönden sıkıntısı var. Gümüşsuyu'ndan çıkarken araçlar yeraltına girecek, Taşkışla'nın oradan çıkacak. Dünya'da her ülke bu tür meydanlarla anılır bizim doğru düzgün meydanımız yok. Yenikapı, Maltepe meydanları var ama yeterli değil. Ama şehrin merkezinde de tarihi eserlerle bu tür meydanlara ihtiyacımız var. İnanın Taksim'de biz şu projeyi bitirelim, bitirdiğimiz anda orası arı kovanı gibi işleyecektir."

Habertürk