Dolar "ticari çekişmeler" ile yen karşısında sert düşebilir
Dolar, ABD ve Japonya arasındaki dış ticarete ilişkin çekişmelerin etkisiyle yen karşısında sert düşebilir
1995 yılında ABD ve Japonya arasında uluslararası ticarete ilişkin bir tartışma, doların yen karşısında yüzde 25 düşüşüne neden olmuştu.
Şimdi ise Hillary Clinton ve Donald Trump, ABD dış ticaretini yeniden şekillendirileceği sözüyle Kasım ayı başkanlık seçimlerine ilerlerken, dünyanın en büyük döviz traderlarından bazıları aynı şeyin tekrarlanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
Dünyanın ikinci büyük döviz traderı JPMorgan Chase & Co.'ya Başkanlık seçimlerinde ipi göğüsleyen kim olursa olsun, ABD ve en büyük ticaret ortağı arasındaki gerginliği artması yatırımcıları euro ve yen dahil bazı para birimlerine yönlendirebilir.Deutsche Bank AG, HSBC Holdings Plc ve Credit Suisse Group AG stratejistleri de ticarete ilişkin tansiyonun yükselmesi ve siyasi belirsizliğin doları zayıflatması durumunda adı geçen iki paranın değer kazanacağını öngörüyor. Dolar, ihracat ithalat çekişmelerinin olduğu dönemlerde bu paralar karşısında tarihi olarak yüzde 20 iskontolu işlem gördü.
New York'ta dünyanın dördüncü büyük döviz traderı Deutsche Bank döviz birimi küresel yöneticisi Alan Ruskin, “Dış ticaretin risk algısını kötüleştirmeye devam edip büyük bir belirsizlik kaynağı olması, döviz piyasasının seçime doğru ilerlerken en büyük endişesi. Yenin bu durumdan fayda sağlayacağı ortada. Euro ve İsviçre Frangı gibi paralar iyi performans gösterecek diğer paralar” dedi.
ABD Doları'nın 10 önemli para karşısında değerini takip eden Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed politika yapıcılarının faiz artırımına ilerlerken Avrupa ve Japonya merkez bankalarının genişlemeci politika izlemesiyle birlikte, 2014 ortasından 2015'e kadar yüzde 20 yükseldi. Dolar, yavaş ABD ekonomisi ve Fed'in ek sıkılaştırmacı planlarının küresel zorluklarla karşılaşmasının etkisiyle, 2016 yılında yüzde 5 düştü.